PIGTRÅD

Af Leif Lønsmann

Enhver generation har sine musikalske udtryk, som de unge elsker og de ældre advarer imod.

For min generation var ”pigtrådsmusikken” en af de musikgenrer, som jeg syntes blev mere og mere spændende for hver gang, de voksne advarede imod dens skadelige virkninger.

Oprindelig var ”pigtråd” et skældsudtryk. De ældre generationer syntes, at forstærket guitarmusik lød som når man slog med en gren på pigtråd, og mente at den ”elektriske” musik var lige så farlig for ørerne og hjernen som pigtrådshegn var for skinnebenet.

Ungdommen tog brodden af kritikken ved at tage navnet til sig, og pigtrådsmusikken stormede frem i løbet af 1960’erne, med bands som The Hitmakers, The Defenders, The Walkers, The Clidows, Sir Henry & His Butlers.

I 1973 begyndte jeg, som 17-årig, selv at arrangere pigtrådsballer og andre koncerter. Her mødte jeg 30-årige Holger Hagelberg, der havde gjort ”pigtrådsmusikken” til sin levevej.

Som ung ingeniørstuderende havde han finansieret sine studier ved at slå sig ned som ”impresario” med sin egen virksomhed ”Scanart Music”. Her tilbød han koncerter til hele landet med både de originale pigtrådsbands og andre genrer som rock, beat, jazz mm.

Jeg har gemt et eksemplar af Holgers prisliste fra november 1973, hvor jeg via Scanart engagerede det dengang relativt nye danske band ”Gasolin” for den nette sum af 3.500 kroner, samt det endnu nyere band ”Shu-Bi-Dua”, som jeg engagerede til en julekoncert i december 1973 – for 1.800 kroner !

Jeg blev en god kunde hos Holger indtil han som færdiguddannet skiftede impresario-titlen ud med ingeniørtitlen som forretningsingeniør hos F.L. Smidt.

40 år efter genforenedes vi. Holger havde nået pensionsalderen, men havde genoptaget impresario-arbejdet for at genoplive 1960’ernes pigtrådsmusik, bl.a. med pigtrådskoncerterne hver sommer på Dyrehavsbakkens Friluftsscene.

Jeg var i mellemtiden blevet musikchef i DR, og her havde pigtrådsmusikken trange kår i DRs opfattelse af ”public Service”. Men vi mødtes hvert år på Bakken, hvor pigtråden stadig lever.
Det gør Holger desværre ikke mere. Den 8.maj 2023 døde han efter kort tids sygdom.

Holger var aktiv til det sidste, og stod bl.a. bag de årlige Hit House koncerter på Frederiksberg Runddel, som afvikles for 10. gang søndag den 3. september kl. 14. Desværre uden Holger, men helt sikkert i mindet om ham.

Læs mere om koncerten på https://www.kultunaut.dk/perl/arrmore/type-nynaut?ArrNr=16392409.

Foto: Jerry Ritz

Skriv en kommentar til denne artikel

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: