UNDER JORDEN

Af Leif Lønsmann

Today’s office: Facilitet D-0, Atomic War Command (ARK).

Det tog 26 år at bygge denne 6500 m2 store, underjordiske atombunker, 170 meter under Zlatar-bjergene, med alle facilliter, eget vandværk, strømforsyning, ventilationssystem, radiorum, kontrolrum, kommandocentral, sove- og badefaciliteter for Jugoslaviens præsident Tito og 350 jugoslaviske ledere og hærgeneraler i tilfælde af den atomkrig, vi alle frygtede i sidste halvdel af forrige århundrede.

Bunkeren kostede 4,6 milliarder dollars og stod færdig i 1979. Men blev heldigvis aldrig brugt. Og Tito, som havde en fuldt udstyret atomsikker lejlighed i dybet, fik aldrig brugt den. Han døde kort efter at byggeriet var færdigt.

10 år efter druknede Jugoslavien i et tiårigt blodbad.

Skriv en kommentar til denne artikel

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: