MYLIUS

Af Leif Lønsmann

For unge i dag må det være svært at forestille sig lyden af 1963. Man skal forestille sig et lydrum uden headsets, uden spotify, youtube, mobiltelefoner og musiktjenester. Ja, uden internettet, og for 50% af husstandene uden fjernsyn !

Der var én radiostation, DR. Med to kanaler. En til såkaldt ”højere”, dvs. ”klassisk”, musik. Og en med det man kaldte ”lettere” musik. Dvs. operetter, klaverkoncerter, universitetskor, regimentskorps og, når det gik højt, lidt gammeldags dansemusik fra Wivex – for ”de unge på 40”.

Og så, derude i æteren et sted, kunne man opfange den forbudte lyd af Elvis Presley, Cliff Richard. Bill Haley, Buddy Holly og Fats Domino. Via skrattende højttalere lå vi i vores drenge- og pigeværelser med antenner og hovedtelefoner og trak tonerne ind fra Radio Luxemburg og Radio Mercur.

Hvad gjorde Danmarks Radio? Forstod et vink med en radioantenne og tog den nye tids musik til sig? Nej! De satte alle kræfter ind på at forbyde skidtet, og de fik staten med på det. Hvis der skulle spilles musik for de unge skulle det i det mindste være STATEN der gjorde det. Og det gjorde den så.

En ung 17-årig gymnasieelev sad klar ved radioapparatet. Og blev skuffet. For det han hørte var ældre alvorlige mænd der spillede ældre alvorlig musik. Popmusik var forbudt. Statsradiofoniens almægtige musikchef Vagn Kappel kaldte popmusikken for ”en af de mest modbydelige, fordummende og sjofle foreteelser – og med sjofel tænker jeg ikke på pornografi, for den er ikke nær så væmmelig kynisk i tankegangen som den, der ligger bag fremstillingen af pop-produkterne, og jeg vil gerne understrege, at det ikke ville skade, men gavne utroligt at holde denne ækle industri borte fra Danmarks Radios dør”.

Den unge teenager skrev et brev og klagede. Og blev inviteret ind i studiet hos en af de ældre alvorlige mænd. Manden var Jørgen Mylius. Og i dag er det 60 år siden, at han gik ind ad døren i Radiohuset i Rosenørns Allé. Resten er historie. Radiohistorie !

Tillykke til Jørgen de Mylius med 60 års radiojubilæum !

Skriv en kommentar til denne artikel

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: