SVEN-BERTIL TAUBE ER DØD

Af Jerry Ritz

SVEN-BERTIL TAUBE ER DØD – det er med stor sorg jeg har modtaget meddelelsen om at den svenske visesanger og skuespiller Sven-Bertil Taube er død, af naturlige årsager 87 år gammel i London hvor han havde sit hjem. Jeg havde fornøjelsen at arbejde sammen med ham i over 25 år helt tilbage fra min EMI-tid i starten af 70’erne og senere som koncertarrangør, hvor jag hentede ham til Trommen flere gange. Han var især kendt for sine fine fortolkninger af sin far Evert Taubes viser, men også Carl Michael Bellman, Niels Ferlin, Ulf Peder Olrog og Mikis Theodorakis.

Det var hans far Evert som gik lige i hjertet på mig, da jeg bare 16 år gammen i 1964 oplevede mesteren live på Gröna Lund i Stockholm. Em musikalsk oplevelse midt i en Beatles-tid som satte dybe spor og på en måde sammen med musikken fra Liverpool-drengene ændrede mit liv. Jeg har ofte fortalt Sven-Bertil historien om hans fars musik betydning for mig. På 50 årsdagen i 2014 for mit møde med Taube senior deltog vi i Taube-dagen på Skansen (ved Gröna Lund) og Sven-Bertil måtte høre historien endnu engang da vi stod på ‘gerningsstedet’ hvorfra dette billede stammer. Hans syn var meget dårligt allerede dengang med stemmen fejlede ingenting.

Jeg husker en oplevelse fra en koncert jeg arrangerede, Sven-Bertil ville helst spille et langt sæt på 1 ½ time uden pause, jeg fortalte ham at jeg gerne ville have en pause så folk kunne strække benene, får en drin og klare et toiletbesøg. Han var ikke meget for det, men efter kort betænkningstid udbrød han OK – så slutter jeg første sæt med “Calle Schewens Vals sedan kan publiken dansa ut till foajéns bar”…. og sådan blev det! Præcis som når han i fars hyldest til naturens i “Ânglemark” synger “Lår barnen dansa som ängler kring lönn och alm …” Tak for dig du den fineste menneske!

Skriv en kommentar til denne artikel

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.