Gorbatjov er død

Af Arne Herløv Petersen på Facebook

Mikhail Sergejevitj Gorbatjov
(1931-2022)

Gorbatjov var manden bag de nødvendige reformer i Sovjetunionen. Han sagde, at han ikke vidste, hvad disse reformer ville ende med, men han var overbevist om, at det ikke kunne blive ved på samme måde som før.
Det havde han helt ret i. Det er den samme situation, vi står i nu med klimakrise og ulighed. Vi ved ikke præcis, hvad reformer skal ende med, men vi ved, det ikke kan blive ved, som det er nu.

Jeg blev opmærksom på Gorbatjov omkring 1980, da han var nyvalgt og yngste medlem af Centralkomiteen. Jeg fik ham med i min roman “Fredsrejsen” 1983, hvor jeg i et fremtidsscenarie skrev, han ville blive Sovjetunionens leder. Det blev han i 1985.

Desværre blev han ikke populær i Sovjetunionen. Især var folk fortørnede over. at han ville have højere afgift på vodka. Muligheden for at drikke sig tordnende fuld konstant betød mere for mange russere end hvad der skulle ske med landet.
Hvis vi i Vesten havde støttet Gorbatjov bare en tiendedel så meget med lån, som vi få år senere støttede Jeltsin, da han stod bag verdenshistoriens største røveri, hvor en lille gruppe partipampere, svindlere og ledere af virksomheder rottede sig sammen om at stjæle hele landets infrastruktur og alle naturressourcer og fordele dem mellem sig, havde verden set langt bedre ud, end den er nu.
Og vi havde undgået Putins krig.

%d bloggers like this: