MIN FARS AUTOGRAFBOG

Af Lars Movin

MIN FARS AUTOGRAFBOG
eller: BREAKING * BREAKING * BREAKING

Orv! Så landede der lige en lille pallefuld bøger foran det gode forlag Bangsbohaves fysiske adresse hos Galleri Tom Christoffersen i Skindergade! Altid en lidt overvældende oplevelse at stå med de første tryksværtedrivende eksemplarer af ‘den lille ny’ i hænderne!

Titlen er “Min fars autografbog”, og genren er … ja, hvad er den egentlig? Måske en særegen blanding af selvbiografi, slægtsforskning og kulturhistorie!?

Baggrunden er som følger: Da min far døde i 1991, arvede jeg hans gamle autografbog, som jeg indtil da havde kendt eksistensen af, men ikke skænket mange tanker. Efterhånden som tiden gik, og jeg fra tid til anden kiggede på de gamle, gulnede sider med autografer, begyndte den lille brune bog imidlertid at tale til mig. Det var i grunden ret forbløffende: Alle bogens autografer er indsamlet i en koncentreret periode på et par måneder hen over foråret 1934 – hvor min far var 12 år! Og jeg begyndte at undre mig over, hvordan i alverden en knægt i den alder havde båret sig ad med at komme i nærheden af så mange prominente personer på så kort tid. Først og fremmest rummer den lille bog signaturer af en ren stjernerække af skuespillere og entertainere såsom Osvald Helmuth, Ib Schønberg, Olga Svendsen, Christian Arhoff, Marguerite Viby og Liva Weel – for ikke at tale om komikerparret Fyrtårnet og Bivognen. Dernæst er der forfattere og eventyrere som Peter Freuchen og Torry Gredsted. Hertil kommer tennisikoner som Anker Jacobsen og Einer Ulrich (Torben Ulrichs far). Og sågar – hvad der måske er det mest overraskende – politiske sværvægtere som Christmas Møller og K.K. Steincke. Samt adskillige flere.

Det var et stof, jeg fik lyst til at dykke ned i, men eftersom det ikke længere var en mulighed at spørge min far, måtte jeg gå en anden vej. Resultatet er blevet “Min fars autografbog”, en fabulerende hybrid af en bog, hvor jeg med afsæt i arvestykket forsøger at kaste lys ind i den mørke del af historien, som ligger forud for min egen fødsel – og dermed uden for min hukommelses rækkevidde.

Et uddrag fra et af bogens afsnit (om Osvald Helmuth):

“Nogle gange kan jeg nærmest have en fornemmelse af at have arvet mine forældres erindringer. Jeg var jo end ikke født, da Osvald Helmuth i 1947 i Alice O’Fredericks-filmen ‘Stjerneskud’ trak sin cykel hen langs Langeliniekajen, mens han fremførte Aage Stentoft og Arvid Müllers ‘Havnen’ – og gjorde det med en autenticitet og en indlevelse, så hans figur i årtier fremover kom til at stå som selve indbegrebet, ikke bare af efterkrigstidens forhungrede udlængsel, men af selve den jævne danskers på én gang drømmende og nøjsomme sjæl. / Nej, det kan jeg ikke selv have oplevet – i hvert fald ikke dengang filmen kom frem – men ikke desto mindre er det, som om netop dette højdepunkt fra den danske kulturarv står prentet ind i min erindring, ja, måske endda i min sjæl, på samme måde, som det må have gjort det i mine forældres. Som om generationerne i dét moment smelter sammen og bliver ét. / Kan en tekst eller et ansigt sætte sig i éns DNA? Måske. Hvordan skulle man ellers kunne forklare, at jeg i tilfældet Osvald Helmuth og ‘Havnen’ så at sige kan transcendere min faktiske alder og har en følelse af at kunne kigge ind i det mørke, der udgør den del af fortiden, som ligger forud for min egen hukommelses start?”

“Min fars autografbog” udkommer først officielt til august. Men skulle nogen have lyst til at sikre sig et eksemplar inden da – måske til at tage med på sommerferie – kan den allerede nu købes i Galleri Tom Christoffersen i Skindergade 5 (København). Eller bestilles direkte fra undertegnede.

Bogen er på 96 sider, og den er rigt illustreret. Prisen er til at overskue: 100 kroner.

%d bloggers like this: