TJERNOBYL

Af Leif Lønsmann

De fleste folk på min alder vil huske præcis hvor de var og hvad de lavede denne aften for 36 år siden. Den 26.april 1986.

I løbet af aftenen kom der indberetninger om forhøjet radioaktivitet i luften over Skandinavien. Mistanken samlede sig om et ukrainsk atomkraftværk.

Dagen efter stod jeg i Radioavisens ”fjernskriverrum”. Det var dengang man modtog nyheder via telegramruller fra de store nyhedsbureauer AP, AFP, UPI og Reuters. Mens de vestlige telegrammer bugnede med ubekræftede rædselshistorier om massegrave og hundredtusindvis af døde eller på flugt, stod der ingenting i de sovjetiske medier. Ingenting! Først 5 dage efter dukkede en notits op i partiavisen Pravda, og først den 15.maj rykkede historien frem på forsiden.

Jeg fandt min kortbølgeradio frem og tunede ind på Radio Moskva og Radio Kiev. Her fulgte jeg dag for dag nyhedsstrømmen. Efter de første dages tavshed begyndte nyhederne at komme. Det var før EU begyndte at blokere udenlandske radiostationer 😎

Radioen var som sædvanlig det stærkeste medie. Det var via radioen, myndighederne evakuerede nabobyerne Tjernobyl og Pripjat, og rapporterede mens evakueringen stod på.

Mange år senere fik jeg lejlighed til at besøge Tjernobyl og se resterne af værket. For min generation er der et før og et efter Tjernobyl.

Hvad lavede du den 26.april 1986?

%d bloggers like this: