EN KÆMPE HAR FORLADT OS

Cronhammar, Hall, Maggie

Af Jan Poulsen


Den på enhver måde enorme billedhugger og installationskunstner INGVAR CRONHAMMAR er død i dag (20/5) af en blodprop.
Det er meget trist, for Cronhammar var i den grad en ener; en sand original og tilmed et godt, usnobbet menneske og en fantastisk kunstner.
Jeg kan ikke tillade mig at sige, at jeg kendte ham, men jeg mødte ham nogle gange i tidens løb; første gang tilbage i 2001 ved indvielsen af hans hovedværk, den 32 meter høje og mere end 600 ton tunge skulptur Elia, der er rejst på en tidligere kornmark i Birk lidt uden for Herning.
Og senest talte jeg med ham nogle gange forud for udgivelsen af “Hall Cronhammar Index”, en fantastisk smuk boks med to lp’er med Martin Halls musik til fire af Cronhammars udstillinger – Elia (2001), Racing Cars (2006), H (2015) og Design (2017) – samt et sæt bestik designet af Cronhammar og en stor og smukt illustreret bog, hvortil jeg havde fået æren af at skrive teksten.
Det blev også en stor fornøjelse, for Hall er altid inspirerende at tale med, og Cronhammar var både lattermild, vidende og sindssygt spændende. På et tidspunkt talte vi om hans imponerende installation H i Cisternerne under Søndermarken på Frederiksberg, som et rekordstort antal besøgende oplevede, heriblandt en meget begejstret Dronning Margrethe, som blev ledsaget rundt af Hall og Cronhammar:

“Da vi havde været rundt og se udstillingen,” erindrer Cronhammar, “sagde jeg til majestæten: ‘Jamen, det var så det’, hvorpå hun efter en lille pause svarede: ‘Ved De hvad? Vi tager en tur mere’.”

I dag tænker vi på Ingvar Cronhammar, og vi mindes ham. Har du lyst til at læse historien om Hall og Cronhammar, hvor citatet er fra, kan du via linket her hoppe over på Martin Halls side og få the full monty med mange fine illustrationer.
Ingvar Cronhammar blev 73 år.

(Foto: Mingo Photo).

%d bloggers like this: