DO’S AND DON’TS, NÅR DU DEBATTERER PALÆSTINA/ISRAEL

Af Tarek Ziad Hussein


De seneste uger har den israelske besættelsesmagt fortsat undertrykkelsen og bombardementerne af den palæstinensiske befolkning. Det har med rette fået mig selv og mange af jer til at gå på barrikaderne i form af demonstrationer, indlæg og debat. I den forbindelse oplever jeg, at mange forståeligt nok har følelserne ude på tøjet. Det medfører dog også, at der bliver sagt og skrevet nogle ting på ”vores side” som både er moralsk forkastelige og desuden skader den palæstinensiske sag. Så her følger en liste med do’s and don’ts:

1) Jøder er ikke ansvarlige for, hvad Israel foretager sig. Husk at adskille imellem jøder, staten Israel og zionismen som politisk ideologi. Jøder i Danmark og andre steder i verden skal ikke betale prisen for, hvad staten Israel foretager sig af uhyrligheder. Ligesom du/jeg mener, at det er tosset, at 1.8 milliarder muslimer stilles til ansvar hver gang en brun man slår en prut, så skal ”jøder” selvfølgelig heller ikke gøre det samme fsva. Israel.

Israel/Palæstina-konflikten har aldrig været en krig om religion men om en brutal besættelse af et folk. I øvrigt er der også masser af jøder i og uden for Israel som er modstander af den israelske stat og bakker op om palæstinensernes rettigheder (Jewish Voices for Peace, B’Tselem, Breaking the Silence og mange flere).

2) Jeg kan godt forstå, at det kan virke tillokkende men please stop med Holocaust- og nazisammenligningerne. Det er først og fremmest udtryk for manglende respekt for de mere end 6 millioner jøder der blev brutalt dræbt under 2. verdenskrig og derudover, så er der jo ingen i den bredere befolkning som synes, at det er særlig sympatisk. Undertrykkelsen af palæstinenserne lever i sin egen ret, og vi har rigeligt med dokumentation og moralske argumenter til at overbevise folk om de uretfærdigheder som palæstinensernes oplever hver dag uden at drage sammenligning til eller underkende andres lidelser.

3) Jeg synes ligesom dig, at danske mediernes dækning af konflikten er elendig herunder udgangspunktet om, at der skulle være tale om en slags symmetrisk krig mellem to ligeværdige parter. Men det er dårlig stil at spekulere i journalisters hemmelige tilknytning til jødedommen, deres ægtefæller etc. Kritiser dem endelig for ikke at være til stede i Gaza og på Vestbredden, kritiser dem for deres valg af kilder (altid israelske tænketanke, universiteter og eksperter) og for deres ensidige dækning. Det andet virker bare røvhulsagtigt, og du får ikke omvendt nogen som helst.

Jeg gentager for god ordens skyld; jeg synes, at vi er forpligtet til at være opmærksomme på de ovenstående faldgruber først og fremmest af moralske grunde og sekundært fordi, at intet af det ovenstående hjælper den palæstinensiske sag. Og husk; bare fordi din modstander opfører sig som et a**hole, så er det aldrig et argument for selv at forfalde til det samme niveau. Hvis du støtter palæstinensernes sag, så ved du også godt, at vi har den internationale lov på vores side lige så vel som alverdens menneskerettighedsorganisationer, rapporter etc. Heri kan du finde alle de saglige argumenter du måtte ønske til at fremme den palæstinensiske sag!

%d bloggers like this: