Meget tyder på at hverdagen er mentalt hårdere end pandemien

Af Hans Lauring

Så sent som i går havde jeg endnu en af de samtaler med en af de der ‘jamen, nedlukningen koster mange flere menneskeliv’-typer, der kun er marginalt mindre enerverende end ‘jamen, det er jo bare en influenza’-typerne.
Og må bare igen påpege, at der ikke er nogen tvivl om, at nedlukningerne har reddet menneskeliv. Og selv om det samlede regnestykke ikke kan gøres op endnu, så er der intet der tyder på, at omkostningerne har været større end ved alternativet. Intet.
Dermed ikke være sagt, at indsatsen har været perfekt (min indvending er så, at der er områder – f.eks. smittesporing – hvor man skulle have gjort mere, ikke at man skulle have lukket mere op tidligere … selvom bedre smittesporing netop kunne havde givet den mulighed).

Nå men meget apropos, så har CDC lige opgjort tallene, og COVID-19 var den 3. største dødsårsag i USA i 2020 kun overgået af klassikerne hjertesygdomme og cancer. Influenza er på en 9. plads, og det er sammen med lungebetændelse. Og landets samlede overdødelighed er på næsten 16%. Så det burde virkelig lukke munden på ‘det er jo ikke farligt’-typerne, men desværre kan de fleste af dem ikke læse. Til gengæld så er antallet af selvmord faldet – ligesom i Danmark og noget der ligner en global trend, hvilket burde lukke munden på ‘nedlukningen er mentalt hård og koster menneskeliv’-typerne, for meget tyder altså på, at hverdagen er mentalt hårdere.

Kilder:

https://www.vox.com/2021/4/6/22368210/suicides-covid-19-coronavirus-lockdown-2020

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2778234

%d bloggers like this: