Restriktioner har sparet Danmark for 35,000 dødsfald

Af Peter Hummelgaard

Uden nedlukning og vores fælles samfundssind kunne op mod 35.000 have mistet livet

”Man glemmer, at hele årsagen til, at der er sket så få dødsfald, netop er, at man meget hurtigt og meget effektivt har lavet nedlukninger. Det har reddet tusinder af menneskeliv”.

Det er budskabet fra professor i epidemilogi Lone Simonsen på forsiden af dagens JP. Ifølge hendes forskergruppes beregninger ville prisen i menneskeliv have været mange gange højere, hvis man ikke havde grebet ind i forhold til COVID-19.

Og jeg synes budskabet er vigtigt af to årsager.

For det første som en påmindelse til os alle om, at vores fælles kamp mod COVID-19 har betydet ekstremt meget. I en tid, hvor vi alle glæder os over, at flere og flere restriktioner kan fjernes, er det godt at vide, at vores handlinger og afsavn har betydet noget i virkeligheden.

For det andet så håber jeg, at det her, er et endegyldigt farvel til analysen om, at ”naturlig flokimmunitet” var en realistisk løsning. Der er stadig både politikere og tænketanke, der flirter med den dybt uansvarlige idé om, at man skulle have ladet smitten hærge løs gennem befolkningen. Som Lone Simonsen beskriver det, så kunne vi måske havde opnået flokimmunitet nu på den måde, men ”vi ville have haft et år i helvede”. Det kan næppe siges klarere.

Vi er ikke gennem krisen endnu, men det værste er bag os. Og alle danskere kan være stolte af de resultater, der er skabt i fællesskab.

%d bloggers like this: