Vi skal også kunne se alle de mennesker i øjnene, der kæmper med at holde liv i deres lille restaurant eller frisørbutik

Af Victoria Valasquez, Enhedslisten

Vi i Enhedslisten er desværre uden for aftalen om udmøntning af erstatning til minkavlerne.

Enhedslisten kan desværre ikke være med i den endelige aftale om, hvordan erstatning til minkavlerne skal udmøntes, og det er jeg faktisk rigtig ærgerlig over, for selvfølgelig skal de have en rimelig erstatning for de mink, der er slået ned og den tabte fremtidige indtjening. Men for os er det også vigtigt, at aftalen er fair overfor skatteborgerne og den nye model, der er flertal for nu, giver simpelthen for voldsom en erstatning, til at vi kan stå inde for det.

I december vedtog vi, at minkavlerne skal have fuldstændig erstatning, og vi har igennem flere uger forhandlet, hvordan det skal udmøntes. I Enhedslisten er vi af den holdning, at minkavlerne skal have fuld erstatning efter de gyldige erstatningsretlige principper for handel og vandel efter nedlukning af erhvervet. Med den aftale der er indgået, får minkavlerne samlet set langt mere end det.

Da vi forlod forhandlingerne stod alene grundmodellen til at indeholde mere end 1/3 eller knap 3 mia. kr. mere, end de ville have fået, hvis ekspropriationen blev afgjort ved domstolene. Derudover kommer alt det andet. Samlet set bliver begge aftaler til over 20 mia. Jeg er klar over, at de står i en svær situation, og at processen har været forfærdelig, men der må også være en vis rimelighed over det i sidste ende.

Selv med vores forslag, så ville mink-erstatningen overstige med længder den hjælp, som andre, der er ramt af corona-krisen, har fået fra fællesskabet. Der hersker ingen tvivl om, at minkavlerne fik revet tæppet væk under sig, da smitten bredte sig voldsomt og muterede blandt mink, og derfor skal de selvfølgelig hjælpes. Men vi skal også kunne se alle de [andre, red.] mennesker i øjnene, der har mistet deres arbejde, eller dem som kæmper med at holde liv i deres lille restaurant eller frisørbutik. Det kan vi ikke, hvis minkavlerne bliver overkompenseret så voldsomt, som det er tilfældet her.

%d bloggers like this: