Man skal nok passe på med at undervurdere de gamle partier

Af David Bentow på Facebook

I den seneste Epinion måling for DR og Altinget får Venstre og DF læsterlige klø af vælgerne, mens Konservative, Nye Borgerlige og Socialdemokratiet stormer frem.

Det er selvfølgende fascinerede at se, hvor kontant afregning der kan være i politik. Men man skal nok passe på med at undervurdere de gamle partiers evne til at holde fast i magten.

Bare tag “jordskredsvalget” i 1973, hvor Glistrups Fremskridtsparti (Z) stormede ind, og blev det næststørste parti, mens Erhard Jakobsens Centrum-Demokrater (liste M), der var stiftet mindre end en måned inden valget, fik 14 mandater, eller to mindre end de konservative.

Men trods det markante valgresultat, så kunne Poul Hartling sætte sig i statsministeriet, med blot 22 Venstre-mandater i ryggen, og to år senere flyttede Anker Jørgensen ind.

Så selv om Venstre for tiden bruger mere tid på at partitoppen slår hinanden i hovedet, så betyder det ikke nødvendigvis at det realpolitisk kommer til at flytte op og ned på det hele…

….men det var da bestemt værd at spise popcorn i dag til vikingefejden i Venstre.

Illustration: noget af mit mere underholdende politiske memorabila – bemærk, at de kristelige (Q) dengang fik syv mandater, Kommunisterne (K) seks, og Retsforbundet (liste E) fik fem pladser – det handler jo ikke kun om at komme ind på Borgen, men også hvad man gør, når man så sidder der.

%d bloggers like this: