Joe Biden er ny præsident i USA

Af Arne Herløv Petersen

Jo, jeg syntes, det var en god tale, Joe Biden holdt. Han fremstår ærlig og oprigtig. Han virker som et civiliseret menneske. Han har respekt for loven og for demokratiet.
Det var en meget amerikansk tale, men det skulle den vel også være.
Biden har ikke Obamas retoriske evner. Men jeg tror, han grundlæggende er et godt menneske.
Jeg vil nok blive skuffet nogle gange de næste år. Mange gange vil jeg være meget uenig i det, Biden siger og gør. Nogle gange vil jeg nok ryste på hovedet.
Men det er i orden at være uenig. Det er gennem diskussionen, vi kommer videre, og uden uenighed er der ingen diskussion.
I normale tider havde jeg måske bedømt Biden hårdere. Men det er ikke normale tider. Jeg kan ikke lade være med at tænke på Trumps indsættelsestale for fire år siden. Brovtende, løgnagtig, selvglad, chauvinistisk, krigerisk, åbenlyst anti-demokratisk med anvendelse af retorikken fra den halv-fascistiske America First-bevægelse før anden verdenskrig. Og sådan har det været hver eneste dag de sidste fire år.
Nu er mareridtet forbi. Biden er ikke en frelsende engel. Man han er et normalt menneske. Han kan tænke og føle. Han tror på diskussionen og demokratiet. Han er ikke et monster.
Alene det er en god grund til at være taknemmelig.

%d bloggers like this: