Hvor er Bernie Sanders?

Af Pelle Dragsted

Uha – sikke en morgen med nyheder fra USA.

Valget er ikke afgjort endnu og Biden kan stadig vinde snævert. Men valgresultat er ikke desto mindre en kæmpe begmand til det demokratiske partis establishment.

På trods af massiv valgdeltagelse, og selv efter en katastrofal håndtering af Corona-pandemien, og en dyb økonomisk krise, kan demokraterne ikke sikre sig et klart flertal.

Selvom det virker grotesk, at en mand som Trump kan få så godt et valg, så er jeg ikke så overrasket som mange kommentatorer.

Det var nemlig præcis denne risiko jeg forudsagde i en analyse i Politiken sidste forår, som jeg synes er værd at genlæse – her et par uddrag:

” Det mest udbredte argument er, at Joe Biden er den bedste kandidat til at slå Trump, fordi Bernie Sanders er for venstreorienteret. Amerikanerne foretrækker en såkaldt moderat kandidat, lyder det. Men det er egentlig besynderligt, at dette argument har så stærk klangbund. For det var præcis samme ræsonnement, som blev anvendt i 2016, da Sanders primærvalgduellerede med Hillary Clinton. Resten af historien kender vi. Trump vandt. Hillary tabte.

Når mange kommentatorer fejlede i 2016, og nu desværre ser ud til at ville gentage fejlen, skyldes det mangel på forståelse for forandringerne i det politiske landskab og i vælgernes adfærd.

For det første orienterer amerikanerne sig i mindre grad efter gamle opdelinger i højre, venstre og centrum. Deres stemmeafgivelse handler i stigende grad om tillid og om repræsentation. Mange amerikanere – særligt i de lavere indkomstgrupper og i middelklassen – har følt sig efterladt og bedraget af den politiske elite.

Det var denne følelse af svigt og mistillid, ikke mindst i det de-industrialiserede Midtvesten, der gav Trump valgsejren i 2016, og som stadig i dag får mange amerikanere til at flygte fra alt, hvad der lugter af det gamle Washington-establishment. Og det gør Biden. Han er en del af magteliten i Det Demokratiske Parti med kampagnedonationer fra ikke færre end 44 af USA’s dollarmilliardærer. “

Min pointe dengang som idag: Det er forkert at tro, at såkaldte moderate establishment-kandidater er de bedste til at besejre højrepopulistiske anti-establishment-kandidater.

Ville Bernie Sanders have fået et bedre resultat? Jeg tror det – men vi ved det ikke. Uanset hvad man tror, bør resultatet give stof til eftertanke både for det demokratiske parti, og for kommentariatet herhjemme.

%d bloggers like this: