“Kan man egentlig være venner med Casper Christensen?”

Af Claus Pogel

Martin Kongstads længe ventede biografi om komikeren Casper Christensen er på gaden.

“Casper” handler om CCs private op- og nedture, succeserne og fiaskoerne, berømmelsens fordele og ulemper og forsøget på at finde ud af, hvem Casper egentlig er.

Kongstad har fået lov til spørge Casper om alt, og det er interesssant at høre om hans sidespring, Tæskeholdet, Tandbørsten, den vilde periode på kokain, Hollywood, Klovn, depression, MDMA-terapi og religiøse vækkelse.

Men alle historierne fra den i Danmark verdensberømte entertainer gør ikke en god bog alene.

Det der gør bogen virkelig interessant, er, at Kongstad formår at løfte bogen op på et eksistentialistisk plan.

Bogens arbejdstitel var “Kan man egentlig være venner med Casper Christensen?”

Det spørgsmål kan du stille til dig selv: Kan man egentlig være venner med Claus Pogel?

I det hele taget indbyder biografien til en masse selvrefleksion.

Når Casper tvivler på sin evne til at være far, kæreste, ven og menneske, er det som at holde et spejl op foran sig selv.

Det er kraftedeme’ sjældent at en bog indbyder læseren til at reflektere over egen formåen som menneske, men det gør “Casper” takket være Kongstads evne til at søge svar på de spørgsmål, som det kan gøre ondt at svare ærligt på.

Hvis du tør at stille dig selv de samme spørgsmål og svare hudløst ærligt på dem, kan bogen være en hjælp til at transformere dig.

På den måde kan biografien om “Casper” bruges som en alternativ selvhjælpsbog.

Casper, Caspers venner og en gammel kæreste krydrer fortællingen med en masse røverhistorier, og Kongstad kan – som sædvanligt – ikke lade være med at fortælle om, hvad der bliver spist og drukket, når han er ude med Casper.

Den slags namedropping af mad, vin, tøj og hoteller siger mig ikke en skid, og hverken Casper eller Kongstad ville nogensinde nedværdige sig til at invitere mig indenfor i deres eksklusive kreds af kreative kolbøtter, men det er kraftstejleme’ en suveræn bog, som de to har begået.

Hvis du dropper dine fordomme og antipati mod Casper, Kongstad og den kreative klasse, får du her en enestående mulighed for at komme ud på den sidste side som et klogere, stærkere og bedre menneske 💪🏼❤️

%d bloggers like this: