2. OKTOBER 1990: DDR – BRD 0-2

Af Peter Tudvad på Facebook

I morgen, lørdag den 3. oktober 2020, er det 30 år siden, at Tyskland blev ‘genforenet’. Det kan man sige meget om, for nogle – i det hedengangne DDR – var der ikke meget forening over det, de i dag forstår som en “bedingslose Kapitulation” eller “Anschluss”. Men det skal selvfølgelig ikke slå skår i glæden, når det i morgen her i Sachsen bliver op til 26 grader, så vi får en rigtig sommerdag – selvom det jo egentlig er efterår. Sådan er det med så mange ting, at det formelt er det ene, men reelt det andet.

Nuvel, her til aften, for 30 år siden, var altså den sidste aften i DDR overhovedet, også i Chemnitz oppe i Erzgebirge. Dér spillede det sachsiske Oberliga-hold Chemnitzer FC i første runde af UEFA-pokalen mod det vesttyske storhold BVB Dortmund – med ingen ringere end danske Flemming Povlsen på holdet.

Kampen var nær aldrig kommet i gang, for i Chemnitz, herunder på Ernst-Thälmann-Stadion, var sachserne allerede gået i gang med at fejre den forestående genforening, så raketter og andet kram knaldede løs på grønsværen. I gang kom den ikke desto mindre, og da der var spillet 90 minutter havde vesttyskerne scoret to gange, østtyskerne nul. Povlsen kom ikke på måltavlen, men spillede i øvrigt hele kampen. Også den første kamp, i Dortmund, vandt Povlsen & Co. med 2-0.

Dermed var det slut – med østtyske hold i UEFA-pokalen. Som sådan var det selvfølgelig en historisk kamp, og midt i den stod altså “Flække”. Ja, sådan blev han kaldt, da han, den daværende ‘GF’er, gik på Viby Amtsgymnasium en halv snes år forinden. Men i dag har vi forresten fået vores egen ‘Povlsen’ her i Sachsen, nemlig i RB Leipzig: Yussuf Poulsen. Og han er sindssygt populær.

Nå, det var det med den tyske Wiedervereinigung, vi kom fra …

%d bloggers like this: