NYT OG STÆRKT REDSKAB I KAMPEN FOR AT OPSPORE CORONAVIRUS

Af Magnus Heunicke, Sundhedsminister

Jeg vil gerne tage jer med ind i maskinrummet, hvor vi opsporer, bryder smittekæder og hele tiden gør os klogere på virussens udvikling. Vi har nemlig fået et nyt og stærkt redskab i kampen for at opspore coronavirus i vores samfund.

Forskere og myndigheder har siden april arbejdet på at kortlægge virussens DNA i hver enkelt positive coronaprøve. Selv små variationer i virussens DNA kan nemlig afsløre, om smitten fx kommer fra udlandet, eller fra et besøg i en bestemt landsdel i Danmark. Der er tale om et imponerende samarbejde, mellem regionernes mikobiologiske afdelinger, Statens Serum Institut og Aalborg Universitet, som betyder. at vi nu mere præcist kan påvise eller afkræfte smittesammenhænge.

Værktøjet forstærker den manuelle smitteopsporing. Når vi ser nye mikroudbrud i samfundet, er det vigtigt hurtigst muligt at afdække, hvor virussen kommer fra, og hvem der kan være blevet udsat for smitte. I de situationer er det afgørende at afklare, om der er tale om en ’kendt’ eller ’ny’ smittekæde for at optrævle virussen vej i samfundet. Det handler om, at spole tilbage og fange alle de mulige smittefarer, så vi kan få testet,
de rette mennesker og isoleret virussen. Smitten er lumsk, nogle gange skjult og det er altid en risiko, at smitten har spredt sig via ukendte kontakter. Den del har vi arbejdet hårdt på at imødekomme. Vi har også udviklet et digitalt værktøj, app’en smittestop, der kan opfange ukendte kontakter, man har været tæt på – og nu kan DNA-analyserne af virus gøre os endnu klogere på, hvor smitten er opstået, og hvordan den er viderebragt.

I linket her kan du læse mere om det nye redskab, der supplerer det klassiske smitteopsporingsarbejde. Her finder du også konkrete eksempler fra plejehjem, hospitaler og minkfarme, hvor metoden har været afgørende for at forstå og inddæmme smittespredningen i Danmark.

%d bloggers like this: