KONCERTBRAG FOR +350.000 MENNESKER I INGENMANDSLAND

Af Jan Poulsen

Det er præcis 30 år siden i dag (21/7), at en af de største koncerter nogen sinde i Europa fandt sted. Den 21. juli 1990 var 350.000 mennesker (plus måske op imod yderligere 100.000) fra nær og fjern valfartet til det store ingenmandsland ved Potsdamer Platz i Berlin, hvor ROGER WATERS havde valgt at opføre The Wall.
Anledningen var naturligvis Berlinmurens fald i november året før, og med vanlig pomp og pragt havde han skruet et voluminøst stort show sammen, hvor han opførte hele albummet med en perlerække af gæster fra nær og fjern som The Band, Van Morrison, Joni Mitchell, Marianne Faithfull, Sinead O’Connor, Bryan Adams og The Hooters samt de “lokale” Ute Lemper og The Scorpions.
På det tidspunkt var det ni år siden, at Roger Waters sidst havde rørt ved The Wall. Dengang, i 1980-81, havde han i spidsen for Pink Floyd opført det populære dobbeltalbum live bare 31 gange ialt; i Los Angeles og Uniondale, New York, i USA samt i London og Dortmund i Europa.
Jeg var bare en af de mange, der havde fundet vej til Berlin, og det var som forventet en meget speciel oplevelse; ikke bare at være til stede dér på dét tidspunkt, men også med så mange mennesker omkring; fra indgangen kunne man ikke se scenen, så langt væk var den.
I dag – 30 år efter – er jeg stadig imponeret over logistikken omkring selve arrangementet, der med vanlig tysk grundighed fungerede perfekt, og navnlig hvordan det overhovedet lykkedes at finde den rigtige bus hjem igen, da den var parkeret i den anden ende af Berlin, helt ude omkring det Olympiske Stadion.
Men det lykkedes… og hjemme ventede en snurrende vhs-maskine, der havde optaget tv-transmissionen derfra, så der var dømt deja-vu dagen derpå.
Det er altså 30 år siden, og fordi den oplevelse næppe lader sig gentage, er der grund til at mindes den, hvad enten man selv var tilstede, så det direkte på tv eller “bare” har set eller hørt koncerten siden.
Nede i tråden er der link til aftenens musikalske højdepunkt, for aldrig før var Comfortably Numb blevet sunget så smukt, som Van Morrison gjorde dén aften.

%d bloggers like this: