Brabrand under besættelsen

Af Flemming Chr. Nielsen

Forleden var jeg i et hjem, hvor der stadig findes bøger, og mens husets unger hoppede i trampolin ude i haven, afprøvede jeg mit ellers afdøde bogsamler-gen på reolerne – dog uden at finde bibliofile sjældenheder.

Men hov! Dér stod en lille og netop udkommen bog med rygtitlen “Brabrand under Besættelsen.” Da jeg i 15-16 har boet i Brabrand, tog jeg bogen ud og satte mig til at læse.

Imponerende og gennemreseachet. Jeg blev dybt optaget af den lokalhistoriske udgivelse om godtfolk, stikkere og modstandsfolk i Brabrand. Og af den kilde-dokumenterede historie om arbejdsløshed, vareknaphed og elendige cykeldæk.

Her i 75-året for Befrielsen er der skrevet en masse om velkendte helte og lige så velkendte skurke, men mig bekendt ikke så meget om Besættelsen, som den blev oplevet i vort lands mange anonyme småbyer. De har alle sammen en særlig beretning om krigens ekko.

Sådan et ekko og en levende og spændende fortælling er netop bogen om “Brabrand under Besættelsen.” Den er skrevet af historikerne Vibeke Harsberg og Lars Nikolajsen. Og jeg var netop i fred og ro nået igennem de 86 gennemillustrerede sider, da én af ungerne ude fra trampolinen kom hinkende og havde slået benet.

Og nej, jeg har ingen som helst økonomiske eller andre aktier i udgivelsen, men fik bare lyst til at dele min læseglæde.

Bogen er udgivet af Brabrand-Årslev Lokalhistoriske Arkiv og kan erhverves via mail-adressen post@brabrandarkiv.dk for så beskeden en pris som 50 kr. (der kommer sikkert porto til, for ellers er det da en absolut underskudsforretning).

%d bloggers like this: