Det er vores opgave at holde øje med bankerne

Af Frederik Vad Nielsen

En politisk kamp blusser op i disse dage. Uenigheden er velkendt: Hvordan skal vores fællesskab håndtere bankerne? Og især dem vi ikke kan tåle at lade dø?

Vi husker alle den tidligere erhvervsminister Brian Mikkelsens ynkelige snak om, at vi skulle stoppe med at “mobbe” bankerne. Nu begynder flere højreorienterede at pippe om det samme: Stop den dårlige behandling af Danske Bank. Staten skal ikke tvinge en privat virksomhed til at lave symbolpolitik – f.eks. når det handler om udbyttebetaling til aktionærerne.

Det har alle dage været latterligt. Bankerne har en fuldstændig unik position i markedsøkonomien. Alle der er fyldt 18 år og alle virksomheder skal have en NemKonto. Vi er alle sammen tvunget til at have handle med bankerne, og være kunder hos dem. Samtidig er vi dybt afhængige af, at de største banker ikke bryder sammen. Så knækker hele vores samfund nemlig.

Derfor har vi en forbandet pligt til at interessere os for hvad der foregår hos Danske Bank, Nordea, Jyske Bank osv. Ellers svigter vi vores opgave. Og desværre foregår der for meget, som bør give anledning til rynkede bryn.

Siden finanskrisen har vi ikke manglet eksempler: Pres på politikere for at lave dårlige bankpakker, rekord i udbyttebetalinger i stedet for konsolidering, gebyr- og prisstigninger som er ti gange højere end prisudviklingen, hvidvask-skandaler håndteret arrogant, absurd høje bonusser i toppen og meget mere.

Jeg har fra starten af været kritisk over for regeringens håndtering af finanssektoren her i coronakrisen. Stram regulering er indført i alle andre dele af samfundet, men når det gælder bankerne, har den stået på frivillige aftaler. Det vi i øvrigt altid har kritiseret Venstre for at lave med landbruget.

Nu har Danske Bank droppet udbyttebetaling i år – som altid meget forsinket. Men de holder fast i bonusprogrammerne til direktionen og strammer kapitalkravene til boligkøbere på det forkerte tidspunkt. Samtidig hører vi dagligt eksempler på sunde lønmodtagere og virksomheder, som ikke får den hjælp de har brug.

Jeg håber ikke højrefløjens besked om, at vi skal have ondt af bankerne, bliver hørt af danskerne. De har en privilegeret position i vores økonomi, og derfor har de også et særligt ansvar. Det er vores opgave at holde øje med, om de er i stand til at løfte det ansvar! 🌹

%d bloggers like this: