Skyr-modellen

Af Claus Dahl

Er glad for at kunne præsentere Skyr-modellen – et billede på hvordan corona-karantænen på Island fungerer. Det er en SQIJR-model (skyr – geddit?), i stedet for en SIR-model, hvor hver patient, også sætter 10 i karantæne (som tallene på Island viser) – det er dårligt nyt at ryge i karantæne – for så har man 5%-10% risiko for selv at blive syg – men til gengæld smitter man så ikke videre.

I Skyr-modellen kan man holde det samlede smittetal på en tredjedel af det man når med samme smitsomhed uden karantæne – for et R0 på 2.5 – som er nogenlunde hvad forestillingen er om Coronas naturlige spredning – betyder det forskellen på en peak omkring 7.5% af befolkningen syge samtidig, istedet for 15% uden karantænen.
Prisen er at på peaken er 40% af befolkningen i karantæne samtidig, så det ligner lidt et fuldt lockdown.

På billedet er de to populationer af inficerede (I) og inficerede i karantæne (J) de nederste, den blå er uinficerede, og den orange er de karantæneramte (Q)

Parametrene i modellen er illustrative – men baseret på de islandske data og balancen mellem smittede uden for karantæne og smittede i karantæne stemmer faktisk nogenlune med de islandske observationer.

%d bloggers like this: