Jeg tror på en humanistisk etik, på kunstens og litteraturens betydning, på videnskabens udvikling, på fornuft, følelse og empati

Af Arne Herløv Petersen på Facebook

Jeg er optimist på langt sigt. Jeg tror ikke, man nogensinde kan nå frem til et ideelt samfund, og gudskelov for det, for det ville være et samfund i stilstand. Vi er altid søgende, altid på vej.
Men jeg tror, vi kan skabe et samfund, der er bedre end det, vi har nu. Jeg tror, vi kan slippe ud af vækstdogmet og nærme os en verden i harmoni og balance, hvor vi ikke kæmper mod naturen, men indser, at vi selv er en del af naturen,
Jeg tror på oplysningstidens stræben frem mod det gode, det skønne og det sande. Jeg tror på en humanistisk etik, på kunstens og litteraturens betydning, på videnskabens udvikling, på fornuft, følelse og empati.
Jeg tror også, vi altid kommer til at kæmpe mod dumhed, uvidenhed og snæversynet egoisme, men vi skal ikke give op og lade de mørke kræfter sejre. Vi kan altid udvikle os, altid gøre det bedre, end det er. Vi er på mange områder nået langt, og det skal give os mod til at fortsætte.
Jeg tror, vi kan komme gennem klimakrisen og nå frem til en verden, der ikke er afhængig af komprimeret dinosaruslort, en verden der ikke tror på noget så fornuftsstridigt som evig, materiel vækst på en kugle af begrænset materiel omfang. Jeg tror på stadig immateriel vækst, stadige landvindinger inden for videnskab, kunst og kultur og stadig udvikling af de evner til omsorg og empati, vi har.
Jeg tror, vi kommer gennem denne corona-krise. Ikke uskadt, men i stand til at rejse os igen og kæmpe videre.
Finder vi en kur, kan vi sejre denne gang, men vi skal hele tiden have et beredskab, så vi bedre kan sætte ind mod nye pandemier, der uden skygge af tvivl vil dukke op.
Finder vi en vaccine, kan vi skabe flokimmunitet, men det er muligt, den vil have begrænset varighed, så vi f.eks. skal vaccineres hvert år. Det kan vi også godt klare.
Finder vi hverken kur eller vaccine, og bliver sygdommen endemisk eller kommer den tilbage i stadige bølger, må vi indrette os efter det og fortsætte med nødvendige restriktioner, samtidig med at vi åbner så meget som muligt for samfundet. Det bliver et hårdere liv end vi har haft før corona, men ikke så meget anderledes end den største del af menneskehedens historie, hvor vi ikke havde andet værn mod dødelige sygdomme end amuletter og bønner.

Arne Herløv Petersen er forfatter. Køb den seneste bog ‘Klinte’ her.