Den islandske corona-kampagne er fuld af data.

Af Claus Dahl

Mens vi venter på det berømte mørketal, er de kommet langt med det i Island – og den islandske kampagne er i øvrigt fuld af data.
Island har valgt smittesporingsvejen med meget aggressive karantæneregler – men uden en total lukning af samfundet.
Og så test i massevis – bl.a. laves der randomiserede tests.
Der produceres masser af data, der siger noget om hvor godt karantænestrategien virker.

https://www.covid.is/data kan man læse at lige over halvdelen af de nye Covid-tilfælde dukker op blandt de, der er i karantæne – og ca halvdelen andre steder. Så karantænestrategien er, om man vil, 54% effektiv.
I de randomiserede tests er 1% smittede, så man må tro at det ca er smitteniveauet ude i samfundet. Det står i kontrast til det officielle antal smittede – som er ca 0.4% af befolkningen. De fleste smittede går med andre ord rundt uopdagede – det stemmer fint med, at den randomiserede test også viser, at halvdelen af de positiv-testede er symptomfri (diverse nyhedsrapporter om Island – mangler pt et link)

Det er vist stadig test af aktiv smitte – ikke immunitet – men vi kan bruge SIR-modellen til at sige noget om hvor mange der har været smittede – hvis vi går ud fra hvor langsomt smitten udvikler sig på Island, så ligner det at mindst 4%-6% af den islandske befolkning har været smittet – før det sker når man simpelthen ikke et aktivt niveau på 1%.

Hvis smittesporing og karantæne kun opfanger 10% af de smittede, så er det nok tvivlsomt om vi kommer uden om det meste af befolkningen skal igennem smitten.