Du har højst sandsynligt aldrig hørt om Ike White

Af Lars Kjær

Du har højst sandsynligt aldrig hørt om Ike White og det er der mange gode grunde til, men så er der også een god grund til at du burde, nemlig den enlige svale af et album, ‘Changin’ Times’, fra 1976.

Pladen er den første kommercielle lp indspillet i et amerikansk fængsel, for Ike var nemlig blevet buret inde som 19-årig, for drabet på en butiksassistent. Og det var i fængslet produceren Jerry Goldstein stødte på ham og tænkte han havde fundet den næste Jimi Hendrix.

Jerry Goldstein er ikke hvem som helst. Goldstein var med i bandet The Strangeloves og var med til at skrive deres hit ‘I Want Candy’, (du kender den muligvis bedre i Bow Wow Wows 1982-udgave). Sammen med sine venner fra bandet skrev han mange andre hits, som ‘Hang On Sloopy’ med The McCoys og ‘My Boyfriend’s Back med The Angels.

Først og fremmest var Goldstein sangskriver og producer for War, (med danskeren Lee Oskar på mundharmonika), og herigennem mødte han briten Eric Burdon, den bluesede forsanger fra The Animals, (dem med House Of The Rising Sun), og det var grundet ham, at Goldstein overhovedet befandt sig i San Quentin.

I 1971 indspillede Burdon bluesklassikeren ‘Going Down Slow’ live i fængslet i forbindelse med en koncert med War – og hurra, backet af Ike White & The San Quentin Prison Band.

Med Jerry Goldstein som producer, indspiller Ike White ‘Changin’ Times’ i spjældet, og ved udgivelsen i 1976 hyldes lp’en af høj som lav – inklusive Stevie Wonder, der er forståeligt er kæmpefan, for nogle af numrene lyder som ham…

Udgivelsen adstedkommer endda en passioneret kampagne for at få White løsladt, hvilket lykkes, hvorefter han forsvinder som sunket i jorden.

Altså lige indtil filminstruktøren Dan Vernon støder på ham på en bar, hvor han klaverklimprer under navnet David Maestro. Det skal vise sig at Ike White har skiftet identitet – og hustru – oftere end vi andre skifter elpærer.

Resultatet bliver en dokumentarfilm jeg ikke selv har set, men som jeg glæder mig til at se I AFTEN kl. 22.30 på Svensk SVT1, der igen, sammen med søsteren SVT2, beviser hvor sindsygt – som i SINDSYGT – bedre de er til public service kulturformidling.

Albummet ‘Changin’ Times’ har siden udviklet sig til en hellig gral for rare groove folket og er blevet genudsendt flere gange også på cd.