Da Carsten Jensen fik Olof Palme-Prisen

Flemming Chr. Nielsen skriver på Facebook:

En lille episode i Carsten Jensens professionelle liv er måske i dag værd at huske. Han fik for 10 år siden Olof Palme-prisen, og da John le Carré forleden modtog den samme pris, omtalte han i sin tale Carsten Jensen som en engageret forgænger.

Nu kommer så den tilføjelse, der siger en del om det dengang som nu herskende åndsliv i vort land, for da Olof Palme-prisen i 2010 blev givet til Carsten Jensen, skrev daværende undervisningsminister Bertel Haarder i Kristeligt Dagblad, at Carsten Jensen ”sætter en ære i at spytte i egen rede og sprede ondsindet sladder om Danmark og danskerne,” og DFs bestyrelsesmedlem i Danmarks Radio Ole Hyltoft sammenlignede i Ekstra Bladet Carsten Jensen med ”landsforræderen Corfitz Ulfeldt.”

Det var de danske mediers samlede reaktion på Olof Palme-prisen til Carsten Jensen. Ikke ét positivt ord.

Ikke engang i Politiken? Det lyder da utroligt?

Nej, men en uge derefter vendte chefredaktør Tøger Seidenfaden hjem fra ferie, og i en ledende artikel undskyldte han omgående den fraværende hyldest i sin avis: ”Den politiske ortodoksi herhjemme er på en gang så selvsikker og så provinsiel, at den ikke tåler kritik, men derimod fordømmer både Carsten Jensen og Sverige med en aggressivitet, der minder om europæisk nationalisme fra første halvdel af det tyvende århundrede eller tidligere.”

I dag er Tøger Seidenfadens ledende artikel i Politiken akkurat lige så aktuel som dengang. Det er landsforræderen og redespytteren Carsten Jensen også.