Uddrag fra ‘Klinte’

Arne Herløv Petersen skriver på Facebook:

Klip af Klinte
Fra min roman “Klinte” om en gruppe digtere i 1920’erne, der forventes at udkomme i slutningen af marts:

Berlin var som et granatchok for Broby. Alt hvad han havde kendt, alt det han var vokset op med, alt det han havde lært i kostskolen i Haslev og på Københavns universitet raslede sammen i ham. Alt det, han havde troet var ægte og oprørsk, fik vendt vrangen ud, og han så hvor småt og lurvet det var.
Han kendte armoden fra Vesterbro og Nørrebro. Baggårdens blege, kirtelsyge børn. Den lummerhede sommers stank af gærede kartoffelskræller i skraldebøtterne og den skarpe lugt fra retiraderne, når baggårdsungerne havde været på æbleskud på villavejene og fået løs mave af umodne æbler og blommer. Han kendte knejperne med billard og øldunst og trappeludernes hæse hvisken i øret. Men intet havde forberedt ham på Berlin i Weimarrepublikkens første tid. Krigsinvaliderne, der gyngede i deres krykker og viste benstumper frem, mens de udgav sig for at sælge barberblade eller tandbørster for at camouflere tiggeriet. Malede børneludere, som kvabsede mænd med ansigter af samme farve som prinsessebudding halede ind i deres Horch eller Daimler-Benz. Mænd i kjole og højhælede sko og kvinder i jakkesæt. Kokain sniffet op i sammenstyrtede næser. Gamle soldater med mensurar. Og baggård efter baggård efter baggård i vældige labyrinter, hvor solen aldrig trængte ned, skrofuløse smådrenge, hulkindede kvinder, vuggebørn skambidt af rotter, forgræmmede tabere i livets spil, klædt i rådne pjalter, mens rige kvinder slyngede nertzboaen om sig på vej ind i en natklub, hvor en flaske champagne kostede det, de fattige havde at leve for i måneder. Tuberkuløse lommetyve, alfonser der stank af pomade, skøger med tilpudrede veneriske sår. Schupoer med ladte karabiner på ryggen. Blodige gadekrige mellem højrenationalister og kommunister, der efterlod lig i gaderne. Hylende sirener og panservogne, der kørte demonstranterne ned. Sangvinske ynglinge med brogede bånd i panamahatten, fliproletarer med fedora der hang i klaser på sporvognenes bagperron og dørmænd i admiralsuniform foran funklende dansepaladser med rødt plys og krystallysekroner. Smilende proletarer der i sværme drog ud til Wannsee for at ligge i græsset eller soppe ud i søen. Kropskultur og massegymnastik. Film med titler som Nerven og Opium, Doktor Caligari og Doktor Mabuse, Algol og Reigen og Sumurun. Dix og Grosz. Jawlensky, Kandinsky, Kirchner og Schmitt-Roluff. Max Reinhardt og Piscator. Brecht og Döblin og Kafka og Roth.