Tre digtsamlinger (der skal findes på biblioteket eller antikvarisk)

Asger Schnack skriver på Facebook:

Vicente Huidobro (10.1.1893-2.1.1948). På Bebop er udkommet tre bøger af den chilenske verdensdigter Vicente Huidobro, alle tre i Helge Krarups mesterlige oversættelse: “Arktiske digte”, “Firkantet horisont & Eiffeltårn” og “Altazor”. Bøgerne er for længst udsolgt fra forlaget, men de kan lånes på biblioteket eller søges antikvarisk. “Altazor” er hovedværket, men de to andre er ikke mindre interessante. “Firkantet horisont & Eiffeltårn” rummer foruden digtsamlingen “Firkantet horisont” og digtet “Eiffeltårn” (tilegnet Robert Delaunay, som også illustrerede det i en berømt udgave fra 1918) et af Vicente Huidobros manifester, “Manifest måske”, fra ”Manifestes” (Paris, 1925). Manifestet slutter: “Et digt er et digt, ligesom en appelsin er en appelsin og ikke et æble. / I det finder I ikke ting, som eksisterer på forhånd, og I får heller ikke direkte kontakt med objekterne fra den ydre verden. / Digteren vil ikke længere imitere naturen, for han tiltager sig ikke retten til at imitere Gud. / Dér vil I møde det, som I aldrig har set andre steder: digtet. Et menneskeværk. / Og af alle de menneskelige evner er den, der interesserer os mest, den skabende evne.”