Susanne Brøgger om ”rædselsregimet” Islamisk Stat

Af Steffen Groth på Facebook

Engang i mine teenageår syntes mine brødre og jeg, at den eksotiske Susanne Brøgger fremstod latterlig i et TV-program med sin let affekterede stemme og sine pludselige grin. Det var en af de utrolig sjældne gange, hvor min mor, som var inkarneret Brøgger-fan, blev vred på sine sønner.

I en artikel i fredagens Weekendavisen harcelerer journalisten over, at Brøgger kan ”fnise, som om hun sad på et pigeværelse i provinsen” i en radioreportage, hvor hun sammen med Puk Damsgård besøger kurdiske kvinder i Syrien og Al -Hol-lejren, der huser tilfangetagne IS-kvinder og deres børn. Jeg forstår bedre min mors reaktion nu.

Jeg har lyttet til radioreportagen. Og mener det er misvisende, når man i Weekendavisen kan læse, at Brøgger skulle eksemplificere ”at fundamentalistisk islam er så svær at kritisere for mange danske feminister.”

Brøgger betegner Islamisk stat som et ”rædselsregime”:

”Det er det mest perverse regime man kan forestille sig i verdenshistorien. Der findes jo mange grusomme regimer og stadigvæk, ikke mindst i Mellemøsten. Men det her Islamisk Stat er i mine øjne det mest perverse”

Men det er ikke en kritik, der er utvetydig nok må man forstå. Hvad så med dette udsagn fra Brøgger:

”Dette med at holde lande tilbage i udvikling, hvad der jo sker når man holder halvdelen af befolkningen [kvinderne] hen i uvidenhed…. Det har jo ingen gang på jorden. Så i Mellemøsten der må man da være feminist”.

Brøgger retter også en klar kritik mod ISIS-moralen omkring tildækning. Dels slår hun fast, at det er umuligt at have en samtale med mennesker, når man ikke kan se dem, dels udtaler hun:

”Ledelsen [lejrledelsen] er jo langt mere liberal end ISIS-moralen, som tilsiger dem alle sammen at gå i gang med strikke sorte handsker, hvis der ikke er nok at købe på markedet. Det er jo virkelig vildt. Og at de ovenikøbet oplever det som en frihed, at gå sådan klædt”

Brøgger hverken griner eller fniser under og efter besøget i al-Hol-lejren.