En anbefaling af kunstnerromanen ‘Hvede’

Af Thomas Boberg på Facebook

ANBEFALING

Jeg har lige læst “Hvede” af Arne Herlev Petersen. En meget fin roman om en af de danske digtere, jeg holder af, nemlig Morten Nielsen. Jeg tror fortsat der er mange, som elsker Morten Nielsens digte, så her er en lejlighed til at begive sig ind i dem igen på en ny måde. Arne Herlev står også for udgivelsen af Morten Nielsens dagbøger. Begge bøger er udkommet på Det Poetiske Bureaus Forlag. Det er en vigtig pointe, for åbenbart betyder det, at disse bøger knap nok får omtale i dagspressen. Jeg kender ikke årsagerne til dette, men synes efterhånden det virker noget suspekt. Bøger fra små forlag bliver ikke taget alvorligt af de store avisers kulturredaktioner? Det er muligt. Så er det godt at Facebook findes (ind i mellem kan jeg dog få den tanke, at Facebook er mere negativt end positivt, men det er en anden diskussion lige nu), Arne Herlev Petersen kan fortælle sine historier, og jeg bliver opmærksom på hans bøger. Så dette er en anbefaling af kunstnerromanen” Hvede”.Den skriver sit tidsrum frem, nemlig besættelsen og lige før. Morten Nielsens ungdom, hans digteriske forsøg, hans familie og venner, Unge Kunstneres klub med bl.a. Tove Ditlevsen og Halfdan Rasmussen. Det er en fantastisk historie, synes jeg, og meget fint og følsomt skrevet, faktisk ordknapt, og ordknap er ellers ikke noget, jeg generelt forbinder med Arne Herløv Petersens virke, han er umådelig produktiv. Og godt for det. Den ungdom Arne Herløv skriver frem, ligner enhver anden, men med den forskel, at krigens alvor bliver stadig mere dominerende. Mod slutningen er det bogstaveligt talt med pistolen for panden. Det gør noget ved mennesker, og unge mennesker ikke mindst. Morten Nielsen, som vi jo ved, dør pludseligt af det, men han efterlader en håndfuld uopslidelige digte. Og her findes nu “Hvede”, en lille ( i betydningen af volumen) klassiker, mener jeg. Dagbogen er også virkelig vigtig, og “Breve til en ven”, som findes, og sidst og først hans DIGTE. Læs dem nu og igen.