HELVEDES FORGÅRD MED KØKKENADGANG

Af Carsten Jensen på Facebook

Børnene skal ud af Sjælsmark. Børnefamilierne skal bo et sted, hvor der er egen køkkenadgang og muligheder for selv at lave mad. Alle er glade. Røde Kors er glad. Red Barnet er glad. Dagbladet Politiken er glad. Vi fejrer os selv og vores egen humanisme.

Dansk Folkeparti raser. Og så er skulle der vel være en ekstra grund til at være glad?

Men jeg er ikke glad.

Hvorfor ikke?

I Sjælsmark har børnefamilierne levet i Helvedes forgård. Nu skal de leve i Helvedes forgård med køkkenadgang. Hvor stor er forskellen?

Har vi glemt, hvorfor børnefamilier blev anbragt i et såkaldt udrejsecenter som Sjælsmark? Fordi de skal udvises til lande, de af gode grunde ikke tør tage tilbage til. Hensigten med Sjælsmark var at nedbryde forældrene, indtil de opgav og frivilligt rejste hjem. Nu får børnenes lidt mere tålelige forhold. Men hjem skal de stadigvæk. Uvishedens sorte skygge hænger stadig over dem. Hver dag, hver time, hvert minut. Også når de får lov at stå i et køkken med mor og far og lave deres egen mad.

Hvad sker der med forældre, når de tvinges til at opgive kampen for deres børns velfærd og fremtid? Hvad sker der med en mor og far, der ser deres børn falde psykisk fra hinanden?

Psykologer anslår, at over halvdelen af børnene på Sjælsmark har svære psykologiske problemer. Er det, fordi de ikke har haft køkkenadgang? Eller er det ikke snarere, fordi de ser, hvad der sker med den mor og far, der er deres eneste holdepunkt i tilværelsen?

Dagbladet Politiken berettede i en prisværdig reportage om en enlig mor fra Congo, der blev hjemsendt, men de congolesiske myndigheder ville ikke have hende, og hun blev returneret. Nu skal hun i al ubestemt fremtid opholde sig på et udrejsecenter. Selv er hun nedbrudt og hensunket i apati, og når hun ikke stirrer frem for sig, græder hun uafbrudt. Hendes søn stirrer afmægtigt på sin mor. Vil køkkenadgang hjælpe dem? Hvad skal de stille op med et liv, der henslæber sig i helvedes forgård, mens tiden går med mareridt om, hvad der venter på den anden side af døren?

Jeg har ikke talt med den congolesiske mor. Men i Kandahar i Afghanistan mødte jeg en syerske, som alene måtte forsørge sine ti børn, efter at hendes mand var blevet dræbt af canadiske soldater. “Mine børn,” sagde hun, “stirrer altid granskende på mig og spørger, hvordan jeg har det. De ved, at hvis jeg bliver syg, er vi alle fortabte.” Og hun fortsatte efter en lille pause: “Når jeg ved, jeg er alene, sidder jeg nogle gange bare og skriger.”

Sådan er tilværelsen for mange af de forældre, der har opholdt sig i Sjælsmark, fordi de ikke ville give slip på et liv og en fremtid for deres børn. Det er den type opvækst, vi giver børnene, indtil døren smækker. Nu har vi så med køkkenadgangen givet dem en ekstra scene, hvor deres tragiske drama på liv og død kan udspille sig. Ikke andet.

Udlændingeminister Matias Tesfaye siger det med prisværdig ærlighed til DR: “Næste skridt er Kastrup Lufthavn.” Er det meningen, at vi nu skal klappe?

I interview i Politiken siger Tesfaye også, at der er afviste asylansøgere, som ikke “gider” rejse hjem. Gider? Se på disse forgræmmede ansigter. Se på disse traumatiserede børn. Gider? Skulle det være det rigtige ord?

Politikens forside var i går smykket af et stort foto af lille Tasnim fra Iran. Hun poserer i et strutskørt, som hendes mor har syet med moderkærlighedens uudtømmelige overskud. I dag bor Tasnim ikke længere på Sjælsmark. Familien blev flyttet, da deres asylsag blev genoptaget. Hvis mor og far ikke havde holdt ud, var Tasnim blevet hjemsendt til en ukendt skæbne.

Det er ikke de danske myndigheder, der har reddet Tasnim. Det er mors og fars kærlighed. Det er kærligheden, vi skal beskytte. Køkkenadgang er ikke nok.