Guide til Rom

Af Kim Foss

BARBERINI
Kvarteret i bunden af VIA VENETO kan lidt af hvert. Lad os starte med transporten: Rom er bakket som bare pokker, men når det går nedefter, er cykel en fest. Trafikken er anarkistisk, men folk er vakse og omstillingsparate – langt at foretrække ift. den danske model, hvor man gerne udsætter ikke-rettænkende medtrafikanter for fare – bare for at statuere et eksempel. Jeg lejer altid hos BARBERINI SCOOTER & BIKE RENTAL i Via della Purificazione 84. Venlige priser og tilpas smadrede cykler til at man ikke bare får dem stjålet (hvis man ellers sørger for at de er bag lås og slå om natten). Nogle kunne have indvendinger ift. at ejeren er Lazio-fan (NB: Både Roma og Lazio har hjemmebane på Stadio Olimpico, så der som regel kampe i weekenden), og derudover er de mange brostensbelagte gader og ensretninger selvfølgelig en udfordring… Men alligevel.

Tjek den småmakabre kirke SANTA MARIA DELLA CONCEZIONE DEI CAPPUCCINI (Via Veneto nr. 27), hvis krypter er proppet med indtørrede skeletter af århundreders afdøde munke (mange stadig iklædt kutter) og sindrigt udførte dekorationer med knogler og kranier. Inskriptionen lyder: ’Hvad du er nu, var vi engang. Og hvad vi er nu, skal du blive’. Right! Om hjørnet ligger restaurant TULLIO (Via di San Nicola da Tolentino 26) med old school toskanske retter på menuen og tjenere, der bærer slips med stort broderet T. Vinkortet er så omfattende, at det præsenteres i form af en tætskreven coffee-table-bog (vi nåede til side 66 inden vi gav op). Beder man om lokal vin, er de dog knapt så fremkommelige. På sydsiden af Piazza Barberini anbefales COLLINE EMILIANE (Via degli Avignonesi 22), som serverer himmelsk mad i et prunkløst, underspillet lokale.

MONTI
Skal det være livligt, så smut over til Monti på undersiden af Via Nazionale. Via del Boschetto er et godt sted at begynde. Først i gaden ligger den ekstremt hyggelige restaurant VALENTINO på højre hånd (uden skilt – kig efter den håndmalede Peroni-reklame) og på venstre side den mere moderne vinbar LA BARRIQUE. Tværgaden Via Panisperna huser også fine steder, fx i nr. 44, hvor bistroen BARZILAI frister med Calamari Scottati (skoldede blæksprutter) i sort yoghurt til sølle 16 euro. Skyl eventuelt efter på AI TRE SCALINI lige overfor.

TRASTEVERE
Minefeltsbaren SAN CALISTO (Piazza di San Calisto 3) kvikker bestandig. Kaffe i eftermiddagssolen udenfor eller stående øl i baren om aftenen. Næsten om hjørnet driver en sardisk familie den uforlignelig fiskerestaurant OSTERIA DER BELLI (Piazza di Sant’Apollonia 11). Og på den anden side af Viale de Trastevere kører filminstruktøren Nanni Moretti sin helt egen biograf, NUOVO SACHER (Largo Ascianghi nr. 1). Bygningen blev oprindeligt opført til Mussolinis Dopolavoro-projekt (’efter arbejde’ på dansk), som var fascisternes modstykke til nazisternes ’Kraft durch Freude’-bevægelse, men Moretti selv er venstresnoet om en hals, så filmudbuddet flugter rigtigt dårligt med arkitekturen. Caféen i foyeren er et godt pitstop.

TERMINI
Veganere giv agt: RIFUGIO ROMANA (Via Volturno 39-41) kører et kæmpe dobbeltprogram med både almindelige og veganske menuer. Gnocchi med porcini og vongole er et hit. I en sidegade på nordsiden af Stazione Termini (Via Vicenza, 14) ligger LA CASA DEI POSTER CINEMATOGRAFICI – en af de efterhånden få tilbageværende butikker specialiseret i filmplakater. Lidt længere østpå ligger SAN LORENZO-kvarteret med en enorm kirkegård og billige, uprætentiøse spisesteder, fx den familiedrevne LA CASETTA (Via dei Marrucini 52/54) – fuldkommen nedbarberet indenfor, men med en hyggelig lille udeservering – med sol i frokostrykket.

PANTHEON
Sant’Eustachio Il Caffè (Piazza Sant’Eustachio 82). Byens bedste kaffe ifølge de romere, jeg kender, og så lever de lokale ellers med at skulle slås om diskpladsen med de mange turister. Man kan købe husets egne kaffeblandinger med hjem, ligesom caféen sælger espressokander og anden parafernalia i gul signaturfarve med et korsbeklædt hjortehoved som logo (inspireret af statuen på toppen af kirken skråt overfor, formodes). Man kan selvfølgelig nøjes med at nyde en kop i baren eller udenfor (er man ikke til sukker, så bed tjeneren om at holde igen, for ellers ryger det automatisk med i kaffen). Konkurrenten Tazza D’oro nogle hundrede meter væk (Via degli Orfani, 84) er også et besøg værd. Og den gamle isbar Giolitti (Via degli Orfani, 84) er klasse. Alt sammen med læssevis af patina.

PRATI
Det bedsteborgerlige kvarter øst for Vatikanet byder selvfølgelig på byens bedste udvalg af religiøs kitsch. Og så lægger kultinstruktøren Dario Argento (film)navn til en butik, der er en slags hellig gral for horrorfans. I PROFONDO ROSSO (Via del Gracchi 260) kan man købe bøger, videoer og alskens halloween-udstyr. Og er man villig til at betale for billetten, så rummer kælderetagen et tacky minimuseum, hvor rekvisitter og scenografier fra Argentos gamle film skal jage én en skræk i livet.

TESTACCIO
I sydenden af det gamle arbejderkvarter ligger et lettere udbombet terrain vague, som vælter med barer, klubber og spisesteder. De nybyggede torvehaller MERCATO DI TESTACCIO er et godt bud til frokost, og nu man er i kvarteret, så er der kun en kort afstikker over til CIMITERO ACATTOLICO (den protestantiske kirkegård), hvor Keats og Shelley ligger og battler på inskriptioner. På Keats’ gravsten slutter teksten: ‘Here lies one whose name was writ in water.’ Og Shelleys: ‘Nothing of him that doth fade / but doth suffer a sea change / into something rich and strange.’ Way to go!