Beat i Beat

Af Lars Movin på Facebook

Så er det i eftermiddag, at den nye Dan Turèll-bog, “BEAT – et liv med musik, 1969-1979”, bliver præsenteret i pladebutikken BEAT på Enghave Plads (kl. 17-19). Bogen rummer 84 tekster om beat/rock-musik (heraf cirka halvdelen ikke tidligere i bogform) og udgør Onkel Dannys personlige krønike over det måske vigtigste årti i rockmusikkens historie.

Tilbudspris i dag: 200 kroner!

Tre Dan Turèll-citater fra bogen, fordelt ud over 1970’erne:

1970: “Beatmusikkens berøringsflader til anden nutidsmusik bliver mere og mere uoverskuelige. Udtryk som jazz-beat, folk-beat m.m. afspejler tydeligt, hvorledes alle musikformer synes at gå over i hinanden: John Lennon og Yoko Ono optræder sammen med jazz-avantgardisten Ornette Coleman; Bob Dylan synger duet med den gamle folkesanger Johnny Cash. Tilnærmelserne bliver tilsyneladende tættere og tættere, mulighederne flere og flere. Alt kan bruges.”

1975: “Jeg kan huske MC5 drøne op under motorcykel-orgasmerne på Kennedy-skolen i Gladsaxe og fornemmelsen af pludselig at være i Detroit i Gladsaxe … Jeg kan huske Procol Harum fylde lokalet op med tunge akkorder til en ubønhørlig procession af en fælles fortid, en katedral af lyd bag et nervernes forhæng … Jeg kan huske Donovan komme ind, stilfærdigt anbringe sig med guitaren, og uden videre begynde at synge, så venligt … Jeg kan huske Jefferson Airplane – ‘all the way from San Francisco’ – og deres store boblende lysshow kogende bag ryggen af musikerne … Jeg kan huske Jimi Hendrix være syg og kun spille ét nummer og gå ud og dø et par dage efter – / Jeg har været til en masse koncerter –” (1975)

1979: “Så er rock’n’roll blevet så stor og voksen, at den har råd til at være en halv snes forskellige skoler, planeter, miljøer. Men undervejs i denne proces har den unægtelig – som så mange voksne – mistet en del af sin vitalitet og spontanitet i velchecket overlæg. Og den har fjernet sig så meget fra sit udgangspunkt, den umiddelbare nærkontakt med hverdagen, at det var nødvendigt at begynde forfra og gå ned på gaden igen. / Det er derfra rock’n’roll kommer, og det er dertil den vender tilbage – også selv om punkbevægelsen endnu er spredt og langtfra så hitsom som disco-drengene. Rock er ungdommens og underlivets musik, og derfor er det sikkert og vist at ‘Rock’n’Roll Is Here to Stay’, som man sang for femogtyve år siden, så længe ungdommen har sit underliv.”

For mere om dagens arrangement, se her.

%d bloggers like this: