Morten Nielsens Mindelegat

Af Asger Schnack på Facebook

Morten Nielsens Mindelegat er i år tildelt Knud Sørensen. Legatet uddeles på årsdagen for Morten Nielsens død. Bestyrelsens begrundelse for valget af Knud Sørensen lyder: ”Knud Sørensen (f. 1928) placerede sig centralt i tiden med digtsamlingen ’Den røde kaffekande’ (1965); den ramte med en overbevisende sproglig lydhørhed ned i ’den nye enkelhed’, som på det tidspunkt ankom i samme bevægelse som konkretisme og popkunst. Siden – og markant fra digtsamlingen ’Revolutionen i Tøving’ (1972) – har han blandt andet beskæftiget sig med affolkningen af landbrugslandet og konsekvenserne af denne udvikling. Han har arbejdet i et kvart århundrede som landinspektør på Mors. En profession, der også har givet ham en nøgternhed i naturhengivelsen. Hans meget store forfatterskab består af romaner, noveller, biografier og essays – og ikke mindst af digte. Alene i dette årti har han udgivet tre fornemme digtsamlinger, som hver for sig og sammen kan læses som præcist registrerede og forunderlige meditationer over natur, tid og ophør: ’Først nu’ (2013), ’Mere endnu’ (2015) og ’Inden så længe’ (2018). Knud Sørensen modtog Morten Nielsens Mindelegat i 1991 og er den første, der modtager legatet for anden gang.” (Foto: Lars Gundersen)

%d bloggers like this: