Niels Viggo Bentzon og det oversavede ben

Af Jesper René på Facebook

Komponisten, pianisten, kunstneren og kulturpersonligheden m.m, Niels Viggo Bentzon ville være fyldt 100 år idag. Det er et navn, der står gny om i klaverkredse, fordi hans bidrag til klaverrepertoiret er enormt; talrige er de store tidlige koncertstykker, som har fået deres plads i pianisternes bevidsthed som den måske største danske klaverkomponist. Ikke mindst det elefantiske tempererede klaver, som er så omfattende, at det efter sigende end ikke er opført af komponisten selv, fordi koncertrækken i Rundetårn måtte bringes til ophør pga manglende opbakning, og så de utallige happenings omkring klaveret. Således skulle Bentzon have fået fragtet et flygel hele vejen op ad sneglegangen til en anderledes performance ovenpå Rundetårn, for så til flyttemændenes afmægtighed kun at anvende det som rekvisit ved at kravle rundt under det, klappe det etc. Den måske mest kendte happening var på kunstmuseet Louisiana, hvor Niels Viggo Bentzon simpelthen savede benet af flyglet – en handling af helt Beethovenske dimensioner, som man også kan finde i nogle af de værker, man rent faktisk spiller. Det er klart, at en sådan personlighed indskriver sig i musikhistorien – og hvor ville jeg dog gerne have mødt denne improvisatør og provokatør, der turde. Men på min færd rundt blandt hundredevis af flygler, er jeg stødt på dette ben – noget man jo ikke ser så ofte – så måske har jeg alligevel været i kontakt med den store Niels Viggo Bentzon. Tillykke og tak!

%d bloggers like this: