Genfødt nr. 23: Patti Smith – Horses

pattismith_horses_vinyl

EN SERIE OM AT GENOPDAGE SINE EGNE GRAMMOFONPLADER

Af Asger Schnack

GENFØDT: Nr. 23 på min liste over 25 plader, som jeg har genhørt på vinyl, og som holder i al evighed: Et lykkeligt sammenfald mellem litterær intelligens og aggressiv følsomhed, som kommer til udtryk i ét himmelsk stykke, som stod stærkt dengang pladen udkom, og som i dag og ved hver eneste gennemlytning overbeviser som et billede fra New York – jeg forestiller mig East Village – der ikke vil forsvinde. Multitalentet, der skrev digte og udgav dem i bogform, og som vidste præcis, hvad der foregik, hvem der var hvem langt tilbage i tiden, i Frankrig i en lille by, og hjemme imellem skyskrabere og en sindslig sårbarhed, der var som en pisk, en truende hudløshed. Sortsyn. Men derved også energi. En ældgammel sammenhæng, som går direkte i musklerne. Afmagt. Men derved også oprør. Mange gode plader har hun lavet siden, forrygende koncerter – og nogle mindre forrygende, nu lignede det lidt et koncept, vi kendte – men ingen af alle hendes genkomster overgår dette første udspil. På en påfaldende måde stråler pladens storhed og tidslighed ud på omslaget, hvor hendes senere i ”Just Kids” beskrevne kæreste og ven til døden Robert Mapplethorpe har fotograferet hende og det budskab, hun stolt viderebringer fra Poesien til Verden, som de mødes i pladens riller. Magisk, sort-hvid bystemning med katarsis og håb bygget ind!

Indtil du finder grammofonpladen frem kan du lytte her: