Genfødt nr. 22: David Bowie – Hunky Dory

davidbowie_hunkydory_vinyl_original

EN SERIE OM AT GENOPDAGE SINE EGNE GRAMMOFONPLADER

Af Asger Schnack

GENFØDT: Nr. 22 på min liste over 25 plader, som jeg har genhørt på vinyl, og som holder i al evighed: Af alle David Bowies plader er denne den mest, jeg havde nær sagt renfærdige. Der er ikke en voldsom udadvendthed, endsige aggression; men dog et klart løfte om, at her kommunikeres. Her er så megen skønhed, stille og nærmest i form af folkemusik, der er ikke megen rock’n’roll, selv om det selvfølgelig er mere end kabaret og underholdning. Pladen forekommer mig at være, hvad man kunne kalde ’hjertebladet’ i produktionen, her får vi det hele at vide: Hvordan han kan synge, hvordan han kan skifte stil og tradition, men samle det i et originalt og egenartet udtryk, så gennemskinneligt og skønt som naturen selv! Her er bekendelser, eller snarere: antydninger af bekendelser, en tilnærmelse til det foranderlige – ikke nødvendigvis det flygtige, men det flertydige. Og så indeholder pladen to portrætter, ét af Andy Warhol og ét af Bob Dylan – eller Robert Zimmerman, som han tiltales, mennesket inde bag myterne og maskerne. Noget, David Bowie selv var en mester i og senere skulle udvikle: vekslende personaer. Men inderligheden i henvendelsen til det egentlig på overfladen virkende er, ja, overordentlig virkningsfuld og kærlighedsfremkaldende! Pladen har også en mystisk side, som bliver til en for altid uforklarlig kilde til evig fryd.

Indtil du finder grammofonpladen frem kan du lytte her: