Genfødt nr. 21: Brian Eno – Another Green World

brianeno_anothergreenworld_vinyl_original

EN SERIE OM AT GENOPDAGE SINE EGNE GRAMMOFONPLADER

Af Asger Schnack

GENFØDT: Nr. 21 på min liste over 25 plader, som jeg har genhørt på vinyl, og som holder i al evighed: Jeg kender personligt ikke noget, der ligner dette! Det, der først og fremmest kendetegner udspillet, er præcision. Man kan selvfølgelig finde den på andre plader af Brian Eno, men ikke som her løftet et par trapper op og stadig holdende højde. Det er absolut overvældende! Hvis man først er begyndt at sætte pladen på, ved man, hvad éns aften kommer til at gå med, for straks pladen er færdig, vil man gerne høre den igen. Et udvalgt hold af musikere medvirker, heriblandt Phil Collins, John Cale og ikke mindst Robert Fripp. Verden er til at have med at gøre i dette univers, det er det, der er så mærkværdigt. Skulle man befinde sig i en depression eller eksistentiel fortvivlelse, som det ikke er svært at finde sig selv i som det mest naturlige, vilkårene taget i betragtning, kommer denne plade og modsiger hele livsholdningen. For her er der klokker og bjælder og cymbaler (synthesizer), og en poesi, der kommer dig til hjælp, om den så skal snøre dine sko. Den grønne verden er guddommelig, fordi den ses igennem prismer, og der er ingen rest! Hvis cool betyder, at der ikke er plads til noget, der ikke er cool, så er denne plade cool! Den er som en begavet person, der siger kom, nu skal jeg vise dig en anden verden, som du ikke kender.

Indtil du finder grammofonpladen frem kan du lytte her: