Genfødt nr. 20: Miles Davis – On The Corner

milesdavis_onthecorner_vinyl_original

EN SERIE OM AT GENOPDAGE SINE EGNE GRAMMOFONPLADER

Af Asger Schnack

GENFØDT: Nr. 20 på min liste over 25 plader, som jeg har genhørt på vinyl, og som holder i al evighed: Miles Davis har genopfundet musikken og sig selv så mange gange, at det er svært at fatte eller tælle det. Han har været inde i røgfyldte lokaler og ude under blå byhimle. Man kan ikke forestille sig en bedre udetilværelse end her, på gadeniveau, hvor der danses og håndklappes og ses an fra enhver, der i princippet er velkommen, hvis i øvrigt du kan leve op til det. Ordstilling, sprog, sommer, vinter, du er ikke automatisk hip! Hvor meget i kunsten er kultur? Hvor meget er frembragt i kollektive drømme, hvor accepten er den første dør, der åbnes, og fællesskabet er den anden. Jeg stemmer på Miles, til hver en tid, jeg bevæger min krop til rytmen, selv om jeg sidder helt stille. Jeg er med i en kampagne for frihed, og friheden gælder også for dig. Ellers er det ikke frihed. Etisk rytme. Det er en etisk rytme. Den bliver ved med at slå tilbage, som var den indbudt af asfalten. Miles Davis er her fuldstændig på toppen af verden, han er ’kollektiv’, på én gang ude i en position, hvorfra verden kan beses, og midt inde i den, intellekt og krop, krop og intellekt. Al fortid bliver malet over, al smagfuldhed endevendt og hældt ud som skygger. Fremtiden er nutiden, den er hentet ind her, der er ikke plads til gentagelse af tidligere resultater, noget, der allerede har et navn.

Indtil du finder grammofonpladen frem kan du lytte her: