Genfødt nr. 25: Lou Reed & John Cale – Songs For Drella

loureedjohncale_songsfordrella

EN SERIE OM AT GENOPDAGE SINE EGNE GRAMMOFONPLADER

Af Asger Schnack

GENFØDT: Nr. 25 på min liste over 25 plader, som jeg har genhørt på vinyl, og som holder i al evighed: Der er nogle plader, der har noget og derudover har noget andet. Denne plade har i allerhøjeste grad noget: Der er John Cale (og bag ved ham hele hans œuvre), og der er Lou Reed (og bag ved ham hele hans œuvre), og der er deres fælles udspring i The Velvet Underground, som jo Andy Warhol stod bag, og nu var han død. Det er en mindeplade. De to gamle venner mødes igen hen over denne sorg, dette faktiske tab. Noget, jeg ikke vidste, var, at Drella er en sammentrækning af Dracula og Cinderella, det ved jeg nu, men altså et kælenavn for Andy Warhol. Pladen er i meget høj grad sammenhængende, en sangcyklus. Umiddelbart et mesterværk. Men ved siden af alt dette ’noget’ har pladen ved et genhør ’noget andet’. Noget mere. En intellektuel spidsfindighed, en livsvinkling, man (jeg) ikke kan sætte ord på, men som er det egentlige budskab. Uden at blive alt for højtidelig kunne man måske kalde det tilgivelse. En bro fra tavsheden og de mange års adskillelse til en fornyet villighed til at administrere mødet. Men stadig er dette ’mere’ ikke formuleret, måske er det en slags åndeligt bygningsværk, der har sofaer og springvand, skygge om eftermiddagen på bevidsthedsniveau, men som ikke kan ses, og hvorom vi ikke kan tale.

Indtil du finder grammofonpladen frem kan du lytte her: