JAKOB EJERSBO 50 ÅR

jakobejersbo

Af Rune Skyum-Nielsen

I dag ville Jakob Ejersbo være fyldt 50 år. Selvom jeg aldrig nåede at trykke hans hånd, bonge en smøg på vores fælles hangout på Fælledvej eller stille ham et fjoget spørgsmål, sådan nogle ting, kommer jeg til at sende en del varme tanker i hans retning. Jakob er et af de vigtigste mennesker, jeg ikke har mødt. Og det har vist sig, at temmelig mange andre har det på helt samme måde.

Enkelte kritikere har det seneste tiår insisteret på at grumse forfatterskabets eftermæle til med KUA-fabrikerede skrivebordsteorier – udtænkt meget langt fra det Afrika, som Jakob Ejersbos rent faktisk lavede sin grundige empiri i. Det er en kritik, som forfatteren af gode grunde ikke har kunnet svare tilbage på, og det har af og til været frustrerende og småligt at bevidne. Men jeg er begyndt at se det som en positiv ting. At de paradoksalt nok bidrager til at holde forfatterskabet i live, fordi de ikke fik ret i deres påstande om dets overlevelsesevne.

Da jeg tilbage i 2010 sluttede den første af adskillige læsninger af Afrikatrilogien, fik jeg en ubændig trang til at prøve at forstå, hvem Jakob Ejersbo havde været, og sent i den snørklede proces indså jeg, at hans bøger tillige havde sat mig i gang med at granske min egen historie. Mange af de indsigter har jeg ikke noget stort behov for at dele i det åbne, men det gør dem ikke mindre uvurderlige. For det er jeg Jakob Ejersbo tak skyldig. At litteratur er i stand til det, burde alle – i virkeligheden – kunne betragte som en gave og ikke som en trussel.

Køb Rune Skyum-Nielsens bog om Jakob Ejersbo her.

Køb Jakob Ejersbos bøger her.