Vi har brug for et fælles værn mod ”fake news”

77509564a7304642a06009a026b28e01.jpg

AF LIZETTE RISGAARD, FORMAND FOR LO

Vi snakker som regel bedst med dem, vi kender. Med dem, som ligner os. Med dem, som har samme fag, verdenssyn og postnummer som os. Og dem, vi ikke kender? Dem har vi af og til forestillinger og fordomme om. Og så har vi det med at klappe i som østers. For hvad skal vi dog tale med fremmede om?

Public service-medier giver anledning til en god snak. Når vi ser de samme nyheder, og når vi ser de samme serier – uanset om vi arbejder på toppen af tagryggen eller i toppen af virksomheden – så har vi noget at snakke om. Noget til fælles.

Public service samler os som samfund, og det har mere værdi, end man kan måle og veje.

Derfor er det trist, at regeringen har ambitioner om at bruge færre penge på netop public service. Det er færre penge til at samle os og gøre os alle sammen klogere.

Når vi spytter i licenskassen, er det ikke kun os selv og familien, der bliver underholdt og oplyst i sofaen foran flimmerkassen. Eller på telefon- og computerskærmen, som mange bruger i dag. Naboen, dem i nabokommunen og de mere end fem millioner andre indbyggere i Danmark får også gavn og glæde af det.

Det betyder, at alle frit kan læse nyheder på nettet. Det betyder, at vi ikke skal købe ekstra abonnement for at få de lokale nyheder på tv. Og det betyder, at den gode musik i radioen ikke behøver at blive afbrudt af reklamer, men indimellem af ”Radioavisen”.

Public service-medierne er vores fælles vagt- hunde. Vi stiller særlige krav til, at de skal være uafhængige, upartiske og se sagen fra flere sider. Det sætter en standard, så det ikke er som i andre lande, hvor hvert enkelt medie er talerør for lige præcis sit verdenssyn.

Det er en god investering for os alle, at det ikke kun er dem med flest penge eller længst uddannelse, som har adgang til viden. Eller lige så slemt – at det kun er dén viden og underholdning, man kan tjene penge på, der bliver produceret. Med public service sørger vi for fri og lige adgang til information af høj kvalitet.

Med sociale medier som Facebook og Twitter går tingene til tider stærkt. Det er med at holde tungen lige i munden, hvis ikke en fjer skal blive til fem høns. Og her er public service-medierne et vigtigt middel til at skille skidt fra kanel.

Journalistforbundet har undersøgt vores tillid til medierne. Selv de unge, som bruger de traditionelle medier i mindre grad, svarer, at de har mere tillid til DR og TV 2 end de kanaler, de ellers foretrækker.

De rigtige nyhedsmedier er vores bedste værn mod ”fake news”. Og det har vi brug for – mere end nogensinde før.

Vi har heldigvis mange gode, saglige medier i Danmark. Men public service-medierne er vores fælles vagthunde.

Vi stiller særlige krav til, at de skal være uafhængige, upartiske og se sagen fra flere sider.

Det sætter en standard, så det ikke er som i andre lande, hvor hvert enkelt medie er talerør for lige præcis sit verdenssyn. Eller hvor man kun får taletid, hvis man har magt og penge.

Public service-medierne sørger for, at du ikke alene ser det, du gerne vil se, ud fra Facebooks algoritmer, men at du også ser det, der udfordrer dig og dit verdensbillede. Det, der får dig til at tænke dig om.

Der er mange steder i verden, hvor man vil give hvad som helst for et demokratisk samfund, hvor man er rige, lige og trygge. Det er vi i høj grad i Danmark, og her spiller medierne en stor rolle.

Det skal vi bevare – ikke sætte over styr.

Vi skruer op for radioen, mens vi kører på job.

Vi diskuterer gårsdagens nyheder over frokostbordet. Vi krydrer aftenkaffen med en god serie. Medierne er en stor del af vores hverdag. Det sætter krav til kvaliteten.

Her må vi selvfølgelig komme med gode, konstruktive forslag til, hvordan vores fælles kanaler bliver endnu bedre.

Lad os udvikle vores public service – i stedet for at afvikle den. Mindre public service vil betyde mindre af det gode, danskproducerede indhold, som alle danskere har adgang til, og som binder os sammen.

Det er en svækkelse af vores fælles samtale i en tid, hvor der er brug for det modsatte.77509564a7304642a06009a026b28e01