Julemusik

3524_2392_org_1444027657

Af Henrik Queitsch på Facebook

Det kan jo være mange ting. Som regel noget, der med mere eller mindre gustent overlæg er skrevet til lejligheden. Hvilket der er mange fremragende og endnu flere rædselsfulde eksempler på. Ingen nævnt, mange fortrængt. Men så er der også de sange, der som udgangspunkt intet har med højtiden at gøre, men grundet ens personlige historie bliver bundet op til lugten af grantræ og langtidsstegt and i forstæderne, mens man smugspiser af konfekten i kræmmerhusene.

Sådan har jeg det med Gasolin’s sublime svanesang (har noget dansk rockband nogensinde før eller siden sluttet en længere karriere så veloplagt?) ‘Gør det noget’ (selvfølgelig uden spørgsmålstegn) , der udkom 11. november 1977.

Det var nemlig mit største juleønske det år, og jeg fik den allerede fra morgenstunden (det var en tradition i min familie, at man fik en gave om morgenen den 24. og så ellers holdt kæft indtil de voksnes uendelige måltid og øvrige ritualer var overstået).

Jeg lå hele dagen foran højttalerne mellem juletræet og stereoanlægget i vinkelstuen, og hørte den plade igen og igen. Det var og er stadig et af mine bedste og mest fysiske juleminder (jeg husker lyden, lugten og euforien, som var det i dag). Og derfor minder den plade mig altid om julen.

Det er ikke meget Gasolin’ på tuben (og slet ikke titelnummeret – der dog ligger på Spotify, red.), så I må tage til takke med denne version af ‘Get On the Train’ fra ‘Gorilla Galla’ i ’82 – vist nok gassernes sidste optræden sammen nogensinde.