Statens it-leverandør fløj fanger for CIA

U_S__Air_Force__C_801560a

Da et Gulfstream III-fly om morgenen 28. maj 2004 landede i den lille militærlufthavn Kucova i Albanien, og en passager med bind for øjnene blev sat af, var formålet at tilsløre et pinligt kapitel i den amerikanske efterretningstjeneste CIA’s renditionprogram.

CIA havde bortført den tyske statsborger Khaled el Masri i Makedonien, fløjet ham til Afghanistan og anbragt ham i et af tjenestens berygtede hemmelige fangehuller, kaldet The Salt Pit. Efter fem måneder opdagede CIA, at en banal navneforveksling var skyld i, at de havde fat i den forkerte mand. Nu havde Gulfstream-flyet dumpet manden i Albanien i et forsøg på at slette sporene.

Flyet med kendingsbogstaverne N982RK var stillet til rådighed for den delikate mission af Computer Sciences Corporation, CSC. Den store amerikanske koncern bidrog med mindst fem forskellige fly til CIA’s ulovlige fangebortførelser i årene fra 2001 til cirka 2006. Det ligger langt uden for CSC’s sædvanlige forretningsområder, men viser, at CSC er tæt knyttet til de amerikanske efterretningstjenester, særligt National Security Agency, NSA, hvis detaljerede, verdensomspændende overvågning er blevet afsløret af Edward Snowdens lækager.

Læs hele artiklen fra 2013 i Politiken her.