Katastrofekapitalisme – Hvordan de finansielle markeder nyder godt af klimaproblemet

At blive rig ved at satse på en fremtidige katastrofer? Takket være noget kendt som “katastrofeobligationer” eller “cat bonds” forkortet, er dette nu muligt. Et økonomisk værktøj, der handler med lidelse og elendighed.

I en verden af store finansielle investeringer er der et marked for stort set alt. Herunder fremtidige katastrofer, forårsaget af naturkatastrofer og andre faktorer. Såkaldte “cat bonds” spekulerer i sandsynligheden for, at en katastrofe indtræffer, og satser på, hvor meget skade den kan forårsage. Der sker trods alt klimaændringer, og konsekvenserne heraf – ødelæggende skovbrande, oversvømmelser og tornadoer – bliver stadig sværere at håndtere for konventionelle forsikringsselskaber. Som reaktion herpå vokser markedet for katastrofeobligationer.

Efter den enorme skade forårsaget af orkanen Sandy for over 10 år siden, investerede byer som New York i katastrofeobligationer for at beskytte sig mod risikoen for fremtidige katastrofer. Men hvordan fungerer dette marked præcist? Og hvad med dem, der ikke har råd til at forsikre sig mod potentielle katastrofer som disse.