FROSSEN FLÆSKESTEG

Af Leif Lønsmann

Den 16.maj 1983 kl. 14 så et helt nyt medie dagens lys i Danmark.

Ved hjælp af den nyeste teknologi kunne man nu sende nyheder og andre informationer via fjernsynsskærmen som såkaldt ”teletekst”.

Ideen var at tv-seerne selv skulle kunne vælge hvad de ville læse om og hvornår. For eksempel kunne man med sin fjernbetjening ”bladre” frem til de seneste nyheder i stedet for at vente til aftenens tv-avis eller næste radioavis. En svimlende tanke dengang, mange år før internettets indtog. Det var simpelthen første gang nogensinde, at man, med et tryk på en knap, kunne få de seneste nyheder direkte ind i stuen. At man 40 år senere ville kunne modtage nyheder, eller for den sags skyld telefonopkald, fra et apparat der ikke sad fast i væggen i et hus var fuldstændig utænkeligt.

Det var ikke alle, der fra starten kunne modtage det nye tilbud, som fik navnet ”Tekst-tv”. For at kunne modtage signalet skulle man anskaffe sig en såkaldt ”tekst-tv-dekoder”, som kunne koste op til 5.000 kroner.

Ved årets udgang var det derfor også kun cirka 30.000 husstande, der kunne modtage systemet. Men Tekst-tv blev hurtigt populært, og allerede tre år senere var antallet af modtagere ti-doblet til 300.000 husstande.

Som altid med nye medier vakte det bekymring i visse kredse. Man frygtede at den nye valgfrihed ville kunne føre til afhængighed, og at for meget tid bag skærmen ville være skadeligt både for den enkelte og for familielivet. I en regeringsbetænkning om det nye system hed det at ”Indførelse af teletekstsystemerne kan føre til, at familien får mindre tid til at være sammen i”. Man frygtede også at ”Tekst-tv kan risikere at skabe stridigheder inden for familien, med hensyn til hvad tv-apparatet skulle bruges til”.

I dag har nye medier overtaget både nyhedsbetjeningen og bekymringen for skærmskader og splittelse af familielivet. Men Tekst-tv findes stadig. Og fik en utilsigtet opmærksomhed den 21.april 2022, da DR ved en ”teknisk fejl” fik blandet to nyheder sammen, med det resultat at man på DRs Tekst-tv’s side 121 kunne læse at statsminister Mette Frederiksen havde besøgt præsident Zelenskyj i Ukraine ”iklædt sort og frossen flæskesteg, der vakte undren og ved en nærmere kontrolscanning viste det sig, at flæskestegen indeholdt flere plader med hash med en samlet vægt på 426 gram”.

Skriv en kommentar til denne artikel

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: