På blot ti år hundrededobledes antallet af radiostationer i Danmark!

Af Leif Lønsmann

NÆRRADIO

I år er det fyrre år siden, at en række såkaldte “nærradioer” slog de første sprækker i DRs radiomonopol.

På blot ti år, fra 1983 til 1993, hundrededobledes antallet af radiostationer i Danmark! Fra DRs tre monopolkanaler til omkring 300 alternative nærradioer. Der var frit slag i æteren: Kommunister, katolikker og christianitter, revolutionære, radikale, russofile og reformerte delte frekvenser med borgmestre, BZ’ere, bøsser og buddhister. Og ud af den radiofoniske underskov voksede også store professionelle radiostationer, med nye programkoncepter, der på få år rystede DRs førerstilling på det danske radiomarked, som f.eks. Radio Viborg, Radio Århus, Odense Nærradio, Radio Voice, Radio ABC.

FM-båndet udviklede sig på få år til et overflødighedshorn af meninger og stemmer, et farverigt eldorado for os der elskede radio, en form for radiofonisk forløber for facebook. Med bøssernes Radio Rosa. Nazisternes ”Radio Oasen”. Kommunisternes ”Radio Rød Aalborg”. Jødernes ”Radio Shalom”. Muslimernes ”Radio Mujahedin”. Hara Krishnas ”Radio Krishna”. Katolikkernes ”Radio Steno”. Sikhernes ”Punjabi Radio”. Arabiske ”Radio Pingvin”. Fredericias venstreorienterede ”Radio Robin Hoods Venner Sender”. Oberst Khadaffi-tilhængernes ”Grønne Revolutionsradio”. Radio Olga, Radio Rie, Radio Gorm, Radio Frede, Radio Valde, RadiOphelia. Sømandsbossen Preben Møller Hansens enmandskanal. ”Radiobaronen” Otto Reedtz-Thott’s ”Radio Voice”, der overskred alle regler og begyndte at sende reklamer i æteren, selvom det var udtrykkeligt forbudt. Reklamemanden Ib Romer Jørgensens Radio Romer, der svinede de københavnske politikere til og opfordrede lytterne til at gøre det samme via deres private telefonnumre, som kørte i sløjfe i radioen hver nat.

Af og til førte den fredelige radiorevolution til drama og strid. Også helt bogstaveligt. Lederen af Vestsjællands Nærradio kravler i foråret 1989 op i Dansk Landbrugs Grovvareselskabs 20 meter høje kornsilo i Høng og trækker Radio Høngs stik ud af sendemasten. En lokal byggematador overtager Slagelse Lokalradio selvom erhvervsvirksomheder ikke måtte have ”bestemmende indflydelse” på lokalradioerne. Skives Sparekasse inddrager Radio Skives studier, da stationen skylder banken penge. En medarbejder på Galten Nærradio bliver overfaldet af et bestyrelsesmedlem og får smadret sine briller midt under en direkte sending. Lokalradio Odders disc jockey kalder Odderkanalens programmer ”elendige” for tændt mikrofon. En bestyrelse låser sig ind i et radiostudie med låsesmede og afsætter ledelsen. Komponistforeningerne kræver fogedforbud mod Odense Nærradio, som nægter at betale KODA-afgifter. HK indgiver konkursbegæring mod Kanal Nul, som genopstår samme dag under navnet Station 1. En studievært slår verdensrekord med 104 timers non-stop sending. En anden falder sammen med hjerteslag.

Statens monopol på radio faldt i 1983, og kommer aldrig igen. Det begyndte med nærradioerne. Der er grund til at kippe med radioantennen og ønske tillykke til de mange tusind ildsjæle, der gjorde det muligt. Og til de hundredvis af veteraner, der stadig holder mikrofonerne varme.

Magasinet SAML, der udgives af Sammenslutningen af Medier i Lokalsamfundet, har dedikeret sin seneste udgave til jubilæet. På billedet ses Jens Christian Seeberg, som var først i æteren med den folkelkirkelige nærradio Sct. Olai Senderen.

Læs med her.

%d bloggers like this: