OPTAKT TIL LEAGUE ONE

Af Stefan Gjelstrup Sørensen

Lørdag sparkes den nye sæson i gang i League One.

Som altid er der nogle gamle storklubber i rækken som kæmper intenst for at komme op hvor de selv mener de hører til. Her tænker jeg på både Sheffield Wednesday, Derby, Bolton, Portsmouth, Charlton og Ipswich i denne sæson. Men rækken byder også på “små” for de fleste ukendt klubber, som gør tingene på deres egen og anderleds måde. Forest Green Rovers er med deres fokus på grøn energi, co2-neutralitet m.m. det mest lysende eksempel op noget som rækker ud over fodboldverdenen, men rent fodboldforretningsmæssigt er særligt MK Dons og Accrington Stanley spændende at følge.

Rækken er notorisk svær at regne ud og der er typisk en eller flere af elevatorklubberne som rykker op og lader de “gamle” storklubber hænge i suppedasen med risiko for yderligere deroute. Sådan er det også i år. Typisk er det dog også at rækken er delt op i to halvdele med meget stor forskel på økonomiske muskler. Derfor brækker rækken også oftest midtover i sæsonen hvor ca. halvdelen kæmper om oprykning mens resten har en relativt lige kamp om nedrykning. Rækken er samtidig kendetegner ved at trupperne, særligt sidst i transfervinduet, tilføjes unge lejespillere fra både Premier League og The Championship.

I åbningsweekenden vil jeg have et særligt øje på min egen favoritklub Sheffield Wednesdays kamp mod Portsmouth som er en anden af mine gamle favoritklubber fra Tipslørdag dagene. Men jeg vil også føle lidt ekstra med i kampen mellem Ipswich og Bolton hvor særligt førstnævne er en stærk udfordrer til oprykning.

 1. Sheffield Wednesday (Meget stærke i anden halvdel af sidste sæson. Bedste og bredeste trup i rækken, og adskillige spillere som burde spille på højere hylde. Plus de har hentet de to bedste spillere fra Rotherham som rykkede op i sidste sæson.) Hold øje med: Barry Bannan
 2. Ipswich Town (Sluttede sidste sæson stærkt af. Satser stort og er pengestærk. Købte stærkt ind sidste sæson, og er fortsat med det i denne, hvor de har styrket offensiven som er det de har haft størst udfordringer med. Manageren er 36-årige Kieran McKenna som efter endt spillerkarriere, allerede har været u-træner hos Tottenham og Man Utd, og var assistent under Jose Mourinho. Hold øje med: Leif Davis
 3. MK Dons (De har mistet manageren og to af de absolut stærkeste spillere, men det er så veldreven, ambitiøs og pengestærk en klub, at de nok skal være med i oprykningsræset igen i denne sæson. Hold øje med: Louie Barry som er på lån fra Chelsea
 4. Peterborough United (Nedrykkerne fra Championship er lidt et elevatorhold og de kommer til at kæmpe med op oprykning igen i år. De scorer rigtig mange må og de kommerl fra både angribere og midtbanespillere. Hvis defensiven forbedres så bliver de meget stærke. Hold øje med: Jonson Clarke Harris
 5. Bolton Wanderers (Er på vej tilbage efter flere år med økonomiske problemer hvor klubben var tæt på konkurs. Stærke i slutningen af sidste sæson og det peger positivt ind i denne sæson. Spiller angrebsfodbold med mange forskellige målscorere og har styrket defensiven og dybden i truppen i dette transfervindue.) Hold øje med: Conor Bradley på lån fra Liverpool.
 6. Derby County (Kaosklubben har måske fået styr på den økonomiske del, men truppen er ubalanceret og tynd. Og så har de skullet finde ny manager kort før sæsonstart efter at Wayne Rooney sagde op. Flere spillere med kendte navne er kommet ind med et godt CV, men de fleste er godt oppe i alderen. Hold øje med: Conor Hourihane som er alt for god til at spille i den tredjebedste række.
 7. Barnsley FC (Kaosklub ejet af de samme som ejer Esbjerg. Den nye manager Michael Duff er dog super dygtig og får forhåbentlig tid og ro til at arbejde med truppen. Bliver spændende at se om danske Mads Juel Andersen bliver hængende) Hold øje med: Nicky Cadden.
 8. Wycombe Wanderers. De var i play-off finalen i sidste sæson og spiller en omgang no nonsense defensiv baseret stil med hårde tacklinger og brug af alle de beskidte kneb. Det kan de tydeligvis kommer langt med, men de har op til denne sæson mistet et par vigtige spillere. Herunder rækkens måske bedste målmand. Men holdets stjerne er manager Gareth Ainsworth som næsten er lidt en “rock-star” og måske kan han blive ved med at udføre mirakler. Hold øje med Sam Vokes
 9. Plymouth Argyle. Overpræsterede i sidste sæson hvor første halvdel af sæsonen var helt fænomenal men sidste halvdel omvendt var katastrofal og de missede play-off til allersidst. Deres trup som er stort den den samme i år, og den rækker kun til en midterplacering. Hold øje med Finn Aziz
 10. Portsmouth FC. Danny Cowley er en virkelig dygtig manager men han har ikke haft tid nok til at sætte sit præg på holdet til at vi kan tale om oprykning. Men næste sæson vil de sandsynligvis være blandt favoritterne til oprykning, og Portsmouth kan være på vej tilbage til tidligere storhed. Hold øje med: Joe Pigott
 11. Charlton Athletic. Allan Simonsens gamle klub og nuværende danskejede klub, er under omstrukturering med bl.a. my manager og masser af spillere både ind og ud. Forudser ustabile præstationer indtil holdet et spillet sammen, men der er klart kvalitet i truppen så de skal spille meget dårligt for ikke at komme i den øvre ende af rækken. Hold øje med: Jack Payne
 12. Oxford United (Det tyder på en overgangssæson for dem med en ny ejerkreds lige på trapperne. Hold øje med: Cameron Brannagan
 13. Exeter. League One er nærmest opdelt i to rækker da der er stor forskel på klubbernes størrelse og budgetter. Rækken bliver hurtigt skåret over i to halvdele og her spår jeg Exeter til at være “ best of the rest”. Exeter er oprykkere og har beholdt alle de vigtige spillere i truppen. De kender hinanden og er en stærk enhed. Kontinuitet er nøglen til succes her. Hold øje med: Jevani Brown
 14. Cambridge United (Opadgående kurve ift. præstationer og udvikling af klubben. Truppen er godt sammenspillet og er pt. intakt ift. sidste sæson. Hold øje med: Zeno Ibsen Rossi på lån fra Bournemouth
 15. Shrewsbury Town. En af rækkens mindste klubber og mindste budgetter. Kører med en smal trup som dog har erfaring fra rækken. Hvis alle mand er klar er de gode nok til en midterplacering med med mange skader er der dog risiko for nedrykning. Hold øje med: Che Dunkley
 16. Burton Albion. (Jimmy Floyd Hasselbaink er manager og det startede egentlig godt med ham, men det er som om det hele er gået noget i stå. Der er risiko for nedrykning, men truppen bør være noget bedre end de umiddelbare konkurrenters. Hold øje med: Tyler Onyango på lån fra Everton
 17. Fleetwood Town (opadgående præstationskurve fra sidste sæson og krydret med indkøb af gode unge spillere, så peger det positivt fremad for Fleetwood. Hold øje med: Callum Morton.
 18. Bristol Rovers. (Joey Barton er manager!!. Har momentum ovenpå oprykning og afslutningen på sidste sæson hvor de til nytår ellers lå nummer 18, men altså efter en vild afslutning endte med oprykning. Måske de med lidt held, og manglende evner hos modstanderne, kan overleve i rækken.) Hold øje med Antony Evans
 19. Accrington Stanley (John Coleman virkelige dygtig manager. Henter spillere fra lavere rækker og er god til det. Spiller angrebsfodbold hvor der skydes frit fra hoften. Har dog mistet et par nøglespillere. Hold øje med: Ethan Hamilton.
 20. Morecambe FC (Fine indkøb af unge upcoming talenter men er det nok til at blive oppe? Well Morecambe har faktisk aldrig prøvet at rykke ned, så hvorfor skulle det ske nu. Hold øje med: Cole Stockton
 21. Cheltenham Town (Succesmanager Mike Duff er taget til Barnsley. Han var hjernen bag deres oprykning til League One og at de blev hængende endnu en sæson. Nu er han væk og så ser det svært ud for Cheltenham, som har en af rækkens mindste budgetter og nu skal bygge nyt op.
 22. Forest Green Rovers (Unik lub med fantastisk koncept. Men de har mistet succesmanager Edwards som blev headhuntet af Watford. Samtidig mistet deres tre bedste spillere til Championship klubber)
 23. Port Vale FC (En stærk defensiv sikrede dem oprykning sidste sæson, men de har ikke tilføjet nye spillere til truppen endnu og man skal altså kunne score mål for at overlevede i League One.Hvis de får et par offensive esser ind kan de overleve.
 24. Lincoln City (ny manager som først skal sætte sit aftryk og samtidig har en ung uerfaren trup at arbejde med, hvor der indtil videre ikke er blevet tilføjet nogen i transfervinduet.
%d bloggers like this: