GIV KLIMABORGERTINGET ÆGTE INDFLYDELSE

Af Franciska Rosenkilde, Alternativet

GIV KLIMABORGERTINGET ÆGTE INDFLYDELSE

Spørgsmål: Hvordan kan vi lave en grøn omstilling af vores samfund, når så mange (kapital)interesser bevogter den politiske arena?

Svar: Giv borgerne et stærkere politisk mandat

Siden 70’erne har miljøforkæmpere og klimaaktivister kæmpet for et gearskifte i klimapolitikken og imod øget CO2-udledning og deraf flere og flere klimaforandringer.

Eksperter på området har gang på gang på gang forsøgt at gøre os alle klogere på situationen. Men de har mødt intens modstand fra lobbyister og politikere, som havde og har bundet deres levebrød op på mærkesager, som modarbejder en grøn omstilling.

Hvordan undgår vi det? Hvordan bypass’er man de processer?

Et bud er at tage magt fra politikere og give dem til borgerne.

Igennem en periode har 100 borgere i Klimaborgertinget arbejdet med de komplekse spørgsmål, som klimakrisen rejser. De har fået viden, de har diskuteret, og på den baggrund er det komme med nogle anbefalinger, som ligger utrolig tæt på, hvad førende eksperter anbefaler.

Det fortæller mig, at borgerting har et enormt politisk og demokratisk potentiale.

Problemet er dog, at regeringen ikke lytter. 100 borgere har gjort dét, de skulle. Nu mangler politikerne at følge trop og imødekomme dem.

Det, der mangler, er, at vi politikere tør give magt fra os. At vi tør lægge beslutningskraften i hænderne på borgerne.

Mit forslag: Giv Klimaborgertinget flere ressourcer og reel politisk indflydelse.

Tak til deltagerne i Klimaborgertinget – og tak til Extinction Rebellion Danmark, Den Grønne Ungdomsbevægelse og alle andre, der kæmper for at holde Klimaborgertinget i live!

%d bloggers like this: