KAREN DALTON: SHUCKIN’ SUGAR

Af Lars Movin

Det er jo altid en begivenhed, når der kommer nyt fra Karen Dalton – vel at mærke EGENTLIGT nyt og ikke bare genudgivelser af det allerede kendte i nye indpakninger. Og EGENTLIGT nyt, det er der virkelig på lp’en “Shuckin’ Sugar”. Albummet er baseret på tre spolebånd, som dukkede op hos Delmore Recording Society for tre-fire år siden. Der er tale om live-optagelser fra perioden omkring 1962-63-64, hvor Karen Dalton ofte optrådte sammen med Richard Tucker. Og selv om man ikke med hundrede procents sikkerhed har kunnet fastslå tid og sted, tyder alt på, at de to af båndene er optaget på klubben The Attic i Boulder, Colorado, i januar 1963, mens det tredje stammer fra en støttekoncert for organisationen Congress of Racial Equality, der fandt sted på University of Colorado i februar 1964. De tolv sange på pladen er stykket sammen fra alle tre bånd. På syv af dem høres Karen Dalton solo, mens hun på de fem resterende synger duet med Richard Tucker. Ikke overraskende sluttes der af med de to klassikere “In the Pines” og “Katie Cruel”, men herudover er inkluderet hele seks sange, der ikke findes på andre Dalton-udgivelser. Er man til Karen Dalton, er pladen med andre ord et must.

I de fyldige liner-notes skriver Kris Needs om det indtryk, Karen Dalton gjorde på sin samtid:

“Female folk singers were supposed to be quiet, pretty and warble in the shadow of The Men, yet Karen hit like an Appalachian gutter trumpet, imbued with blues and jazz impulses these audiences couldn’t have hoped to grasp unless they’d known the wrongest side of the tracks.”

Jeg er ikke sikker på, hvad en “Appalachian gutter trumpet” er for fisk, men udtrykket virker passende i sammenhængen. Ligesom jeg også synes, at det lyder rigtigt, når Needs skriver, at de ord, Jackie Kay anvender om Bessie Smith i sin biograf om samme, lige så godt kunne være møntet på Dalton (som i øvrigt selv foretrak at blive sammenlignet med Bessie Smith frem for Billie Holiday) – altså: sæt selv Karen Daltons navn ind i stedet for Bessie Smiths i følgende passage:

“When Bessie Smith sings in these clubs with the audience literally spellbound, captivated, enthralled, she is not really paying them any attention. She is deep, deep inside herself in the place where the blues come from … Her genius for timing set the trend for jazz singers for generations. She knew how to hang up a note and when to let it down.”

Naturligvis citerer Needs også Bob Dylan, som i det første bind af “Chronicles” har berettet om at krydse spor med Karen Dalton i de tidlige 60’ere. Passagen er nok kendt stof for de fleste Dalton/Dylan-fans, men fortjener ikke desto mindre en gentagelse:

“My favorite singer [at Café Wha?] was Karen Dalton. She was a tall, white blues singer and guitar player, funky, lanky, and sultry. I’d actually met her before. I’d run across her the previous summer outside of Denver in a mountain pass in a folk club. Karen had a voice like Billie Holiday’s and played guitar like Jimmy Reed and went all the way with it. I sang with her a couple of times.”

Bob Dylan stødte altså første gang på Karen Dalton i et bjergpas uden for Denver – hvilket sandsynligvis vil sige i minebyen Central City, som Dylan gjorde ophold i på et af sine ungdommelige Jack Kerouac-inspirerede roadtrips. Det er dér, hun hører til, Karen Dalton. I bjergene i Colorado. Og det er derfra, optagelserne på “Shuckin’ Sugar” stammer. Jeg er vild med den plade. Jeg er vild med omslagsfotoet, der oser af hillbilly-magi, om det så er Rocky Mountains eller Appalacherne. Jeg er vild med Karen Dalton.

%d bloggers like this: